WET VAN SCHOOL NAAR DUURZAAM WERK: MAAK INHOUD LEIDEND
De bedoeling is dat het nieuwe wetsvoorstel van school naar duurzaam werk vóór Kerst naar de Tweede Kamer gaat en op 1 januari 2026 in werking treedt. Ter voorbereiding kunnen regio’s volgend jaar alvast met benchmarkregio’s data vergelijken en uitwisselen. De wet (en bijbehorende regeling) duurt van 2026 tot en met 2029 en is een vervolg op de lopende regeling regionale aanpak voortijdig schoolverlaten (vsv) 2020 – 2024.
Op het symposium lichtte Ypkje Grimm de nieuwe wet- en regelgeving uitgebreid toe. Zij is projectleider bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en assisteert regio’s bij het opstellen van programma’s om vsv te voorkomen en jongeren aan het werk te helpen. Grimm gaf de samenwerkingspartners mee, om bij het werken met de nieuwe wet de inhoud leidend te maken (met als basis de regionale analyse). Dat wil zeggen: ga niet alleen maar uit van de geldstromen/de belangen van de eigen organisatie.
- De nieuwe wetgeving heeft twee doelen: tegengaan van vsv en zoveel mogelijk jongeren volgen onderwijs, hebben werk of combineren beide. De wet omvat vier samenhangende maatregelen.
Scholen gaan aanvullende loopbaanbegeleiding bieden tot één jaar na diplomering. Deze begeleiding is gericht op de overstap naar werk. - Het Doorstroompunt biedt jongeren tot 27 jaar zónder startkwalificatie ondersteuning om terug te gaan naar school of werk of een combinatie van beide.
- Gemeenten bieden meer preventieve begeleiding naar duurzaam werk. Hierbij wordt artikel 7a in de Participatiewet een reguliere taak.
- Partijen werken verplicht samen in een regionaal programma.
Dit programma gaat over jongeren tot 27 jaar (was 23).
Bovendien geldt het niet meer alleen voor jongeren zonder, maar ook mét startkwalificatie. Het regionale programma is verder gericht op de verbetering van de overgang van school naar werk en behoud van werk.
Lees de presentatie over het wetsvoorstel Van school naar duurzaam werk