#OP DE JUISTE PLEK

Mitchel Bartels, op weg naar eigen bedrijf

Er zijn momenten geweest waarop het succes voor hen ver weg leek. Nu zijn deze jongeren toch met passie aan de slag. In een bedrijf, voor een organisatie of op school. En ze kijken met vertrouwen naar de toekomst. Dankzij hun eigen inzet én dankzij een extra steuntje in de rug van mensen in hun omgeving.

Mitchel

“Ik ben via-via met Mitchel in contact gekomen, nadat zijn moeder een oproep op LinkedIn had geplaatst. Ze zochten een grafisch ontwerper voor het bordspel dat hij aan het ontwikkelen is. We zijn toen in gesprek gegaan en zijn idee spreekt me echt aan. Ik zie er zeker de potentie van, maar er moet ook nog veel gebeuren, niet alleen wat betreft vormgeving, ook aan de verdere ontwikkeling en branding. Dus we kijken nu samen veel breder naar het hele project en betrekken er ook andere specialisten bij. Als je hoort uit welke situatie Mitchel komt, krijg je echt respect voor hem. Hij is een hele creatieve jongen en hij doet leuke dingen.”

“Ik heb in coma gelegen en daarna in een rolstoel gezeten met het vooruitzicht daar nooit meer uit te komen. Maar ik ben op een zeker moment opgestaan, heb drie stappen gezet en ben daarna elkaar gestort. De verpleegsters hebben me gevonden en zeiden: hij kan nog stappen zetten, laten we daarmee aan de gang gaan. Nu loop ik weer met aangepaste schoenen, ik heb een eigen YouTube-kanaal waar ik vrolijke, positieve filmpjes plaats en ik ben druk met de ontwikkeling van een bordspel. Daarnaast ga ik nog een bioscoopfilm maken. Ik ben echt bezig mijn dromen waar te maken en ik ben nog nooit zo gelukkig geweest als nu.”

“Mitchel en ik zien elkaar vrijwel wekelijks en als het nodig is, kan hij mij altijd bellen. Ik probeer zo goed mogelijk naar hem te luisteren en ondersteun hem waar nodig. Ook breng ik hem in contact met jongeren uit mijn netwerk als ze iets voor elkaar kunnen betekenen. In de praktijk komt het er vaak op neer dat ik hem een beetje probeer af te remmen. Mitchel is met heel veel dingen bezig en hij is een echte perfectionist. Ik zeg wel eens: je hoeft niet voor alles een 10 te halen, een 7 is soms ook goed genoeg. Hij moet ervoor passen dat ‘ie zijn agenda niet helemaal dichtplant, ik probeer ervoor te zorgen dat hij wat lucht houdt.”

‘Ik wil mijn dromen waarmaken’

“Ik leef nu vanuit de gedachte dat het leven elk moment voorbij kan zijn, dus ik ga mijn dromen echt waarmaken. Een van mijn grootste dromen was: een eigen YouTube-kabaal, want ik wilde altijd al video’s en films maken en helemaal zelf de inhoud bepalen. Ik ben dus mijn eigen YouTube-kanaal begonnen, vooral om positiviteit te verspreiden, om jongeren op een leuke manier bezig te houden. Elke woensdag plaats ik een video, meestal over luchtige onderwerpen, met een komische insteek. En ik ben aan de gang gegaan met het ontwerpen van een eigen bordspel, dat wou ik ook al mijn hele leven. Ik heb een heel gaaf idee ontwikkeld en mensen gevonden die me ermee willen helpen.”

Mitchel Bartels (22), afkomstig uit Duizel, zit vol plannen en ideeën. En hij is bij een aantal daarvan al een eind op weg om ze te verwezenlijken. Vanzelfsprekend is dat in zijn geval zeker niet. Mitchel was een uitstekende havo-scholier en volgde in Breda anderhalf jaar de hbo-opleiding internationaal media-entertainment, toen hij vanuit zijn borderline in een zware psychose terechtkwam. “Ik woonde in een appartement op 5-hoog en ben toen naar beneden gesprongen. Wonder boven wonder heb ik de val overleefd. Ik heb anderhalve maand in coma gelegen, maar ben uiteindelijk toch wakker geworden. Het heeft daarna nog maanden geduurd voor ik weer enig bewustzijn ontwikkelde. Omdat mijn beide enkels waren verbrijzeld, kwam ik in een rolstoel terecht. Je zult nooit meer kunnen lopen, werd er tegen me gezegd. Ik had voor mijn ongeluk op hoog niveau gesprint. Ik was altijd de snelste en dan zou ik nu niet meer kunnen lopen? Dat was moeilijk voor me en ik heb op een zeker moment gezegd: weet je, ik kan alles. Ik ben opgestaan uit mijn rolstoel, heb drie stappen gezet en ben daarna neergestort.”

Revalideren
“De verpleging heeft toen gezegd: hij kan nog stappen zetten, dus laten we aan de gang gaan met revalideren. Ik heb maanden met krukken geoefend en daarna met aangepaste schoenen leren lopen. Nu ben ik zelfs weer bezig met leren rennen. Supergaaf!”

De studie weer oppakken was geen optie voor Mitchel, omdat de formule van de opleiding helemaal was omgegooid. En hij was ook eigenlijk niet erg te spreken over het niveau. “Bovendien heb ik bij mijn val hersenschade opgelopen, waardoor ik moeite heb met concentreren. Dus ik heb gezegd: ik ga helemaal op eigen kracht. Ik heb nu nog een uitkering, want ik moet elke dag naar de fysio. En ik loop bij een psycholoog, want dit moet natuurlijk nooit meer gebeuren. Sinds een jaar heb ik medicijnen die heel goed helpen, dus ik heb vrijwel geen last meer van die borderline.”

“Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest als nu. Ik doe alleen de dingen die ik echt heel leuk vind. En ik heb het idee dat het gaat lukken: mijn dromen gaan echt uitkomen. Ik heb altijd de droom gehad om de wereld tot een betere en leukere plek te maken. Met mijn video’s maak ik jongeren toch even wat vrolijker.”

Begeleiding
Via de WMO krijgt Mitchel begeleiding van jongerencoach Léon Berkers. “We zien elkaar vrijwel wekelijks”, zegt Léon. “Maar als er tussendoor wat is, kan hij altijd bellen. Mitchel is een bijzondere jongen, het is fantastisch om te zien hoeveel positiviteit hij in zijn lijf heeft. Ik probeer aan te geven dat hij geen 10 hoeft te halen, maar dat een 7 ook mooi is. Hij is ontzettend perfectionistisch, dus ooit is het wel een stukje afremmen. Ik zorg vooral dat hij wat lucht houdt.” Mitchel: “Ja, dat is het, letterlijk geeft hij mij lucht, want ik heb soms best wel veel stress.”

Voor de verdere ontwikkeling van het bordspel is Mitchel – dankzij een oproep van zijn moeder op LinkedIn – in contact gekomen met branding specialist Willem van Kollenborg van Kollenburg Design. Willem: “We hebben een eerste strategische sessie gehad over zijn bordspel en het idee sprak me aan. We zien zeker veel potentie in het bordspel, maar er moet ook nog veel gebeuren. Wekelijks hebben we een meeting om het spel en de zakelijke aanpak samen naar een hoger plan te tillen. We zijn eigenlijk een soort zakelijke partners aan het worden, maar 

we moeten dat nog wel op papier zetten. Mitchel is een hele creatieve jongen, hij doet veel leuke dingen, we hebben zeker een goede klik. Zijn persoonlijke verhaal geeft er ook een extra dimensie aan, al zie ik dit echt niet als een soort sociaal werk. Maar als je ziet uit welke situatie hij komt, dan krijg je echt respect voor hem.”

Ruwe diamant
Bij de wekelijkse sessies worden ook anderen betrokken, vertelt Willem: “We hebben nu net een gesprek gehad met een spelontwikkelaar, die ziet ook de mogelijkheden, maar zegt wel: het is nog een ruwe diamant. We gaan straks meerdere prototypes testen op verschillende doelgroepen. Het bordspel is geschikt voor meerdere groepen, zowel jongeren als ouderen. Er zitten ook Pokémon-achtige elementen in. Ik zie dit voor mijn eigen bedrijf als een investering voor de lange termijn. Omdat het in coronatijd met andere klanten wat rustiger is, heb ik er ook tijd voor. En ik doe hierdoor contacten op in een wereld die ik tot nu toe niet kende. Dus het is voor ons ook een leerzaam proces. Daarnaast vind ik het fijn een jongen als Mitchel te kunnen helpen.”

Over het bordspel wil Mitchel zelf niet meer kwijt dan dat het een perfecte combinatie van ‘boter, kaas en eieren’ en ‘stratego’ is. Hij is blij met de samenwerking met Willem: “Ik leer echt heel veel van hem en ik heb ook een bureau op zijn kantoor gekregen. Hij brengt me in contact met andere partijen die we nodig hebben. Het wordt echt een supergaaf spel. Uiteindelijk moet er natuurlijk een bedrijf komen, maar nu zijn we nog vooral bezig met het bordspel zelf.”

Bekijk de filmpjes van Mitchel onder de naam Mitchinator op YouTube

Mitchel maakte ook een filmpje over de vorige aflevering van ‘Op de juiste plek’

Lees meer verhalen van jongeren