YVETTE BRANS

‘De kracht van het familiebedrijf’

Brans Metaalbewerking is 45 jaar geleden opgericht door Toon Brans, destijds metaalbewerker bij Philips. “In de schuur is hij voor zichzelf begonnen” vertelt zijn schoondochter Yvette. Aanvankelijk ging het om handmatige metaalbewerkingen, maar al snel ging hij aan de slag met meer innovatieve bewerkingen en in 1986 schafte hij zijn eerste computergestuurde machine aan. Inmiddels is Brans Metaalbewerking uitgegroeid tot een bedrijf met een innovatief machinepark dat fijnmechanische onderdelen levert aan internationale, gerenommeerde bedrijven.

In 2003 nam zoon Rolf het stokje over van zijn vader Toon en inmiddels werken er zo’n vijftien vaste medewerkers en springen zeven oproepkrachten regelmatig bij in de weekenden vakanties en avonden. Rolf voert de directie nu samen met zijn vrouw Yvette “Ons hele team (jong en ouder) zorgt ervoor dat de sfeer van het familiebedrijf behouden blijft. Dat is ook echt de kracht van ons bedrijf, naast het innovatieve karakter. De goede sfeer zorgt voor een perfecte en goed geoliede samenwerking.” In die sfeer past het ook dat Rolf in de pauze regelmatig een potje toept of dat medewerkers die overwerken een hapje mee-eten met de familie Brans die boven het bedrijf woont. En overdag komt oprichter Toon ook nog eens een kop koffie drinken of een koeriersklus doen.

De fijnmechanische onderdelen die Brans op klantwens draait of freest, variëren in grootte van ongeveer een lucifersdoosje tot een grote schoenendoos, vertelt Yvette. Ze zijn bestemd voor klanten in de machine- en apparatenbouw, medische industrie, voedingsmiddelenindustrie, semiconductorbranche en verpakkingsindustrie.

Brans Metaalbewerking

Bekendheid

Hoewel het een wat kleiner bedrijf is, heeft Brans Metaalbewerking zo nu en dan ook vacatures. Omdat gespecialiseerde vaklieden op het gebied van CNC Frezen en CNC Draaien nauwelijks te vinden zijn, zet het bedrijf nu sterker in op opleidingen. Yvette: “In september hebben we straks vier leerlingen in de beroepsbegeleidende leerweg aan de slag. Twee van hen zijn kortgeleden al bij ons begonnen als medewerker, de andere twee werken nu en dan al een avond mee. in Bergeijk en omgeving hebben we inmiddels best wel een redelijke bekendheid. Ik ga daar geregeld naar de scholen voor voortgezet onderwijs, maar we willen ook in Eindhoven wat bekender worden.”

Zo sponsort het bedrijf ook het robotteam ForceFusion van Fontys dat deelneemt aan de internationale FIRST Robotic Competition. Tevens gaat Brans zich presenteren op de website www.kiesjeplek.nl van het programma Naar de Juiste Plek. Want het is voor een wat verdere toekomst erg belangrijk dat meer jonge mensen interesse krijgen in de techniek. “Daarom heb ik ook meegedaan aan de workshop ‘Hoe vertel je jongeren het verhaal van jouw bedrijf’ van Martha Hoebens. Dat levert wel leuke ideeën op. Ik had bijvoorbeeld een gastles op het Pius X en dan is het wel leuk als ze zelf iets kunnen maken natuurlijk. Maar dat is met onze fijnmechanische onderdelen wel moeilijk, omdat het best complex werk is en vaak niet herkenbaar. Dus nu heb ik ze dobbelstenen van oase laten maken.”

Gelukkig is de leeftijdsopbouw van de medewerkers van Brans Metaalbewerking niet erg eenzijdig, vertelt Yvette. “We hebben een goede variatie in leeftijden, dus we hebben geen pensioengolf te verwachten. Meer dames op de werkvloer zou natuurlijk wel zeer welkom zijn!”

Yvette Brans

YVETTE BRANS
Directeur
Brans Metaalbewerking 
yvette@bransmetaalbewerking.nl
Brans Metaalbewerking
Kies je plek