TOON VAN MEEL
‘We hebben altijd veel contact met scholen’
“Het beveiligingsbedrijf biedt een ruime variatie aan beroepen. Veel mensen denken bij beveiliging nog aan een man of vrouw in uniform die de slagboom bedient, maar die tijd is echt wel voorbij. De branche heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Natuurlijk hebben we nog steeds geüniformeerde beveiligers bij de entree van bedrijven, maar we bieden ook beveiliging en dienstverlening op afstand met een geavanceerde alarmcentrale in o.a. Geldrop. Mobiele surveillance op bijvoorbeeld bedrijventerreinen en slimme technologische beveiligingsoplossingen vormen eveneens een groot deel van ons werkpakket uit.”
Toon van Meel, manager regio zuid van Securitas, schetst met enthousiasme de
mogelijkheden voor jonge mensen in de beveiligingsbranche. Hij heeft zelf een
ruime ervaring in het werkveld, maar is de laatste jaren verantwoordelijk voor
de instroom van nieuwe werknemers. “En werken in de beveiliging is echt leuk,
het is veel breder dan mensen denken. Je hebt met heel verschillende bedrijven
en mensen te maken. Meer dan vroeger hoort ook het werken met ICT-middelen
erbij. De technologie rukt op, we werken op sommige plekken nu ook met drones
en gebruiken chips voor track-en-trace, bijvoorbeeld om fietsendiefstallen
tegen te gaan.”
Onregelmatigheid
“De onregelmatigheid van de werktijden is een ander element dat we onder de
aandacht brengen, want beveiliging moet er nu eenmaal 24 uur per dag zijn”, vervolgt Toon. “Daarnaast is het belangrijk dat iedereen zich realiseert dat er altijd een screening voorafgaat aan het volgen van een opleiding in de beveiliging. Met een strafblad kom je niet aan het werk bij een beveiligingsbedrijf.” Naast het goed kunnen omgaan met mensen is ook beheersing van de Engelse taal een belangrijke eis.
Grote bedrijven
Securitas is een van de grotere, internationale bedrijven in de beveiligingsbranche. Het
van oorsprong Zweedse bedrijf is in vele landen vertegenwoordigd. Wereldwijd werken er zo’n 345.000 mensen, van wie dus ruim 6.000 in Nederland. Ook Securitas heeft last van de krappe arbeidsmarkt, aldus Toon van Meel, maar echt somber is hij er niet over. “Ik heb er toch een positief gevoel over. We bieden onze medewerkers veel variatie en ontplooiings- en doorgroeimogelijkheden. De opleiding stopt niet als je bij ons in dienst komt met een mbo-diploma. Voor nieuwe medewerkers hebben we een 100 dagen-begeleidingsprogramma en daarna hebben we nog diverse e-learningprogramma’s. Er zijn ook beveiligers die er na verloop van tijd voor kiezen om door te groeien naar marechaussee of politie. We hebben veel werk in alarmcentrales en klantcontactcentra. Ook hospitality – gastenontvangst bij bedrijven en organisaties – is een groeiende tak.”
Jonge medewerkers
Aantrekkingskracht heeft Securitas zeker. “Ik had laatst 24 intakegesprekken bij een opleiding en daarvan hebben er toch 18 voor ons gekozen.” Bij het voorlichtingswerk laat Toon zich vaak vergezellen door jonge medewerkers die het enthousiasme prima
kunnen overbrengen aan hun leeftijdsgenoten. “We zetten ook een aantal filmpjes
in om het beroep goed in beeld te brengen, want we kunnen bijna geen
bedrijfsbezoeken aanbieden. We zijn altijd bij andere bedrijven aan de slag en
daar kunnen we moeilijk rondleidingen organiseren. We kunnen ook niet te veel
informatie geven over onze beveiligingssystemen.”
Ook op de beroepenmarkt van 20 oktober komen enkele jonge beveiligers mee en zullen enkele filmpjes te zien zijn. Op de website kiesjeplek.nl is aangegeven hoe
je met Securitas in contact kunt komen voor bijvoorbeeld gastlessen.
Kijk ook op:
www.werkenbijsecuritas.nl
www.kiesjeplek.nl/bedrijven