RIAN VAN EERSEL

‘We hebben geprobeerd in de huid van jongeren te kruipen’

Net als veel andere bedrijven in techniek en bouw had Manders Totaal in Helmond in het verleden moeite om aansluiting bij de jongeren te vinden. Rian van Eersel, manager: “We hebben daarom in 2021 geprobeerd wat meer in de huid van jongeren te kruipen en ons afgevraagd: Wat vinden ze leuk? Wat is hun belevingswereld? Waar bereiken we ze het beste? We zijn er toen achter gekomen dat onze doelgroep geen uitgebreid cv en sollicitatiebrief meer wil sturen, maar gewoon een Whatsappje waarin ze hun interesse kenbaar maken. Dan komen we er hier in een kennismakingsgesprek wel achter of ze voor onze branche uit het juiste hout gesneden zijn en of ze bij ons bedrijf passen. We hebben best wat leerlingen weten te bereiken, ook met filmpjes van onze schilders en timmerlieden.”

Daarnaast heeft Manders meer leermeesters opgeleid, waardoor het bedrijf meer leerwerkplekken beschikbaar heeft. “Eerst hadden we plek voor niet meer dan twee leerlingen, omdat we ook maar twee leermeesters hadden. Nu kunnen we drie leerling-schilders en twee leerling-timmerlieden tegelijkertijd begeleiden”, vertelt Rian. Een andere belangrijke wijziging: leermeesters hoeven bij Manders niet de meest ervaren en door de wol geverfde vaklieden (vaak 55 jaar of ouder) te zijn. “Juist twintigers of dertigers die zelf niet al te lang geleden nog leerling waren, blijken er heel geschikt voor te zijn. Ze voelen de jongeren nog wat beter aan en kunnen makkelijker met ze communiceren, ook in de pauzes. Daardoor hebben ze eerder een klik met de leerling. Ze zijn al aanwezig bij het kennismakingsgesprek.”

Korte lijnen

De aanstelling van planvoorbereider Bart Jansen als decaan die zowel de leermeesters als de leerlingen begeleidt, bleek eveneens een gelukkige greep. “Ik heb zelf lesgegeven op de Schildersvakopleiding in Mierlo en ik zit er nu nog in het bestuur. Daardoor heb ik korte lijnen naar dat opleidingscentrum. Dus ik kan makkelijk bij die leermeesters terecht om eens te kijken hoe het daar gaat. Voor hen ben ik ook een vraagbaak als het even wat minder gaat met een leerling.”

De aandacht voor de leerlingen gaat nog verder. Ze voeren regelmatig een gesprek met directeur Thomas Swinkels over hun ervaringen en ambities. Bart: “Zo kwamen we erachter dat ze ook geïnteresseerd zijn in wat er op kantoor gebeurt. Zij staan natuurlijk op een project, ergens op locatie. Een dagje meelopen op kantoor is ook leerzaam. Ze kunnen daarnaast eens kennismaken met een andere discipline of een ander project. Tot slot hebben we ook nog eigen opleidingslokaal voor trainingen en examens.”

De extra aandacht die Manders biedt, betaalt zich uit. Het weet jongeren aan zich binden: 10 werknemers beneden de 24 jaar op een bestand van circa 70 personeelsleden, dat is in deze branche een prima resultaat. “En we zijn in 2022 genomineerd voor de titel Beste Leerbedrijf door onze branchevereniging Koninklijke Onderhoud NL”, zegt Rian. “We zijn het helaas niet geworden, maar onze nominatie alleen al heeft ons ook verder geholpen.”


Foto Voilarob Fotografie

Betere stageperiodes

Ook de band met het onderwijs is aangehaald. Waar het kan, is Manders present op voorlichtingsdagen van scholen om te laten zien wat beroepen als schilder of timmerman inhouden. Rian: “We hebben regelmatig gepleit voor een andere stage-aanpak. Het was altijd één dag per week gedurende meerdere weken. Dat is voor een bedrijf vaak moeilijk in te plannen en die stagiairs leren er meestal niet veel van. Maar laatst was ik op de open dag van het Vakcollege en toen kwam de directeur me vertellen: we hebben geluisterd naar jullie en vanaf volgend jaar bieden we een aaneengesloten stageperiode aan. Daar zijn we bij Manders erg blij mee.” Bart: “We kunnen de stagiairs dan meer uitleg en begeleiding geven. Je kunt in een week echt doelen stellen en ergens naartoe werken: een geschilderd kozijn opleveren bijvoorbeeld.”

Positieve ontwikkelingen dus en het bedrijf heeft dus geen moeite om de leerlingplaatsen gevuld te krijgen. “We worden nu vaker gebeld door jongeren die vragen om een plek; we hebben echt een goede naam opgebouwd.” Maar Manders blijft zeker niet stil zitten. Het bedrijf presenteert zich ook op de website www.kiesjeplek.nl om meer jongeren enthousiast te maken voor deze branche. Rian: “Daarnaast hebben we een doorstromingsplan voor de toekomst gemaakt, dus we kijken verder dan vandaag.” De werknemers van Manders hebben mogelijkheden tot variatie genoeg: de drie werkmaatschappijen doen schilders- en vastgoedonderhoudswerk voor grote woningbouwprojecten in de regio, maar ook voor bedrijfspanden en winkelketens in de hele Benelux. 

Rian van Eersel
Foto Voilarob Fotografie