RENSIE LIGTVOET

‘We hechten waarde aan veel praktijk in de opleiding’ 

“Omdat we zoveel kapsalons hebben, is er altijd behoefte aan goed opgeleide en gemotiveerde personeelsleden. Onze directeur is daarom op een bepaald moment met een eigen opleiding begonnen. Onze opleidingsvisie gaat uit van opleiden in de praktijk, dus veel praktijklessen, kleine klassen – maximaal 12 studenten – en veel aandacht voor persoonlijke groei van de individuele student. Daarom hebben we ook de hoogste slagingspercentages.”

Opleidingsmanager Rensie Ligtvoet van Traditions Kapperscollege in Eindhoven vertelt enthousiast over deze particuliere kappersopleiding in Eindhoven. De school verzorgt drie opleidingen op mbo-niveau: kapper (niveau 2), haarstylist dame/heer (niveau 3) en salonmanager (niveau 4). “Onze leerlingen leren vooral door veel te doen, uiteraard onder goede begeleiding van ervaren docenten. Omdat we zoveel salons hebben, is er voor elke leerling een stage-garantie”, vertelt Rensie.

Het onderwijs bestaat voor 90% uit praktijk en voor 10% uit theorie. Naast de vakgerichte theorie staat ook Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap op het programma. “Ook bieden keuzedelen als visagie, imagostyling en ondernemerschap. En we hebben veel aandacht voor zelfsturing door de studenten.” De afgestudeerde kappers vinden moeiteloos hun weg naar een baan, benadrukt ze. “Er is best een grote behoefte aan kappers die in loondienst willen werken, omdat velen toch vaak kiezen voor een eigen salon. Daarom doen we ook graag mee aan de beroepenmarkt op 24 januari en staan we ook op de website KiesjePlek. Er zijn bij ons altijd mogelijkheden voor oriënterende gesprekken of een meeloopdag.”

Keten

Traditions Kappers – dat de naam nu aan het veranderen is in Vintage Kappers – is opgericht door de Eindhovense onderneemster Christel Rondeel-Beelen die eind jaren tachtig vorige eeuw is begonnen met een eigen kapsalon in Woensel. Rond 2000 ging ze meer vestigingen openen en koos ze voor de naam Traditions Kappers om te benadrukken dat ambacht en vakmanschap centraal staan in de werkwijze van de kapsalon. De stap naar een eigen beroepsopleiding was later ook logisch. “Op die manier kunnen we de leerlingen opleiden volgens onze eigen uitgangspunten.” Omdat het een particuliere opleiding betreft, hangt aan de opleidingen eeander prijskaartje. “Maar daar staat veel aandacht voor het individu, een gegarandeerde stageplaats en uitzicht op een goedbetaalde baan tegenover.” De opleiding is erkend door het minister van Onderwijs en voldoet dus aan alle eisen.

Vereniging van eigenaren

Traditions Kappers is inmiddels een keten van 18 salons met meerdere eigenaren. “Maar niet volgens de franchiseformule”, legt Rensie uit. “Het is in feite een vereniging van eigenaren die samen het beleid bepalen. Ook de hoogte van de prijzen wordt daar vastgesteld.” De ombouw naar Vintage Kappers is ongeveer halverwege. Op dit moment voert ongeveer de helft van de salons de nieuwe naam: Aalst-Waalre, Aarle-Rixtel, Beek en Donk, Bladel, Eindhoven-Biarritzplein, Eindhoven-Strijp, Oirschot, Valkenswaard en Weert. Traditions/Vintage Kappers is een echt
Brabants bedrijf, maar slaat ook zijn vleugels uit in de rest van het land. Zo is nu ook in Alkmaar een Traditions Kapperscollege actiefDe naam van de scholen blijft wel Traditions Kapperscollege.

Rensie-Ligtvoet-website

RENSIE LIGTVOET
Opleidingsmanager
Traditions Kapperscollege
rensie@traditions.nl
www.traditionskapperscollege.nl