NOËMI BEZEMER

‘We doen het goed, ook in coronatijd’

“We zijn een superoverzichtelijke school met veel aandacht voor persoonlijke begeleiding van onze studenten. Daarom hebben we relatief weinig voortijdige uitval. Ook in coronatijd gaat het tot nu toe eigenlijk best goed. De kwetsbare studenten mogen we natuurlijk gewoon opvangen op school. En een flink aantal van onze leerbedrijven kan openblijven omdat veel bedrijven in de foodsector tot de essentiële bedrijven behoren.”

Noëmi Bezemer is nu sinds het begin van het schooljaar onderwijsmanager Zuid-Oost van SVO vakopleiding food en kreeg daarbij – net als veel anderen in het onderwijs – uiteraard heel wat coronahectiek voor de kiezen. Zuid-Oost is met 250 studenten een van de grotere regio’s van SVO, bij velen nog bekend als de Slagers VakOpleiding, maar inmiddels al langere tijd veel breder bezig in de foodsector. Natuurlijk biedt SVO nog opleidingen tot slager, productiemedewerker slagerij of verkoopmedewerker slagerij, maar studenten kunnen er ook opgeleid worden als logistiek medewerker of operator voor de versindustrie, tot visspecialist, bedrijfsleider vers, kwaliteitsmedewerker of professionals in de foodservice.

“Slagerijen, supermarktafdelingen en foodserviceformules in de versindustrie zijn natuurlijk nog steeds geopend, dus daar kunnen onze studenten nog steeds terecht. Filiaalbedrijven als LaPlace of andere horecabedrijven worden helaas wel getroffen door de lockdown, maar gelukkig hebben we onze studenten toch aan de slag kunnen houden”, vertelt Noëmi. Belangrijk daarbij zijn de goede contacten die de mbo-adviseurs onderhouden met de leerbedrijven. Ook daar is de kleinschaligheid van SVO een voordeel.

Mentoren
De regio Zuid-Oost heeft leslocaties in Best, Roermond en Valkenburg. Zowel in Best als Valkenburg biedt de organisatie een Entree-opleiding horeca, voeding en voedingsindustrie aan. Noëmi Bezemer: “Dat zijn groepen van zo’n 15 studenten die de meeste lessen krijgen van hun mentor-docent. Dankzij dit intensieve contact houden we de voortgang van die studenten heel goed in beeld. Ook als ze daarna doorstromen naar een niveau 2-opleiding blijft deze mentor als dat nodig is de eerste tijd nog betrokken bij deze studenten. Die persoonlijke aandacht vinden we heel belangrijk en heeft zeker een positief effect op de studievoortgang.” Ook de voortdurende koppeling van theorie en praktijk houdt de leerlingen bij de les.

Nieuwe locatie
SVO gaat komend schooljaar in de regio nog een belangrijke stap zetten in het vergroten van de aantrekkelijkheid van de vakopleiding. De leslocatie aan de Dieze in Best, een industrieterrein, wordt verruild voor een locatie in het hart van Eindhoven, aan de Hooghuisstraat, boven Dille & Kamille. “Dit past bij onze ambitie om de aantrekkelijkheid en bereikbaarheid van de steden op te zoeken”, legt Noëmi uit. “Eindhoven heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een echte hotspot op foodgebied. We gaan het pand bovendien verbouwen tot een inspirerend leercentrum met open keukens en professionele praktijkruimtes.”

Traiteur
Het onderwijscentrum wordt in september, bij de start van het nieuwe schooljaar, in gebruik genomen. Tegelijkertijd gaat in de regio dan ook nieuwe opleiding op niveau-3 van start: Traiteur, een beroep dat sterk in opkomst is. Het bereiden van traiteurgerechten voor slagerijen en andere bedrijven in de foodbranche staat centraal, maar naast vlees en vis komen ook vegetarische en vegan gerechten aan bod. Behalve aan bereiding en presentatie van de gerechten, besteedt de opleiding ook aandacht aan zaken als hygiëne, voorraadbeheer, marketing, financiën en personeel. “We zijn nu volle bak bezig met het uitwerken van het opleidingsplan voor deze nieuwe opleiding, waarmee we echt op een trend inspelen. We denken we hiermee wat groei van SVO te kunnen realiseren, uiteraard met behoud van het kleinschalige karakter”, besluit Noëmi.

Noemi_Bezemer

NOËMI BEZEMER
SVO vakopleiding food
Onderwijsmanager
opleider vakmensen voor de foodsector
n.bezemer@svo.nl