MEREL VAN STIPDONK

‘Bij ons kunnen leerlingen zich in de breedte ontwikkelen’  

Merel van Stipdonk-van Riel presenteert de mogelijkheden van Van Stipdonk Landschapsinrichting in Geldrop vol enthousiasme. Het familiebedrijf bestaat al meer dan 50 jaar en verricht een breed scala aan activiteiten: natuurbeheer, natuurherstel, cultuurtechniek en groenvoorziening. Een paar spraakmakende projecten: herstel van het Beuven bij Someren, de aanleg van natuurproject De Scheeken in Best, inclusief uitkijktoren, aanleg van een vlonderpad op de High Tech Campus in Best.

Niet alleen hoveniers

De medewerkers van het bedrijf hebben het er druk mee. Vrijwel het hele jaar door biedt Van Stipdonk kansen aan stagiaires van groenopleiding, veelal van Yuverta (voorheen Helicon), Gilde Opleidingen en HAS Hogeschool. “Het gaat niet alleen om hoveniersopleidingen, want we hebben ook een uitgebreid wagen- en machinepark. Dus er zijn ook mogelijkheden voor monteurs, machinisten en tractorchauffeurs. Vanwege die machines hebben we eigenlijk nooit stagiaires van 16 jaar. Dan moeten we te veel controleren en toezicht houden met het oog op de veiligheid. Daarom starten we meestal vanaf 17 jaar, eigenlijk liefst nog 18 jaar. We hebben op dit moment twee stagiaires en we hebben zeker nog wel plek voor meer. De hbo-stagiaires komen meestal op kantoor, voor zaken als calculatie en werkvoorbereiding. We hebben dan graag hbo-stagiaires die eerst een mbo-opleiding hebben gedaan, zodat ze wat meer praktische ervaring hebben.”

Vanaf 2015 is het bedrijf trede 3 PSO-gecertificeerd (Prestatieladder Sociaal Ondernemen). Merel van Stipdonk: “Dat betekent dat we ook plaats bieden aan mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt die vaak wat extra begeleiding nodig hebben.” Zo is er op dit moment een vacature voor een werfmedewerker uit deze doelgroep op de locatie Geldrop. Ook gaat Van Stipdonk meedoen aan een scholingstraject met meerdere bedrijven in samenwerking met Leerwerkloket Eindhoven en Yuverta. “Dat is een opleidingstraject in een combinatie van leren en werken voor jongeren die nog geen mbo-diploma hebben behaald. Het leidt op tot assistent-hovenier.”

Iedereen welkom

Kortom, Van Stipdonk is een bedrijf waar iedereen werkelijk welkom is, besluit Merel. Omdat de concurrentie in de wereld van groenvoorziening en natuurbeheer best stevig is, maakt ze veel werk van de profilering van het Geldropse familiebedrijf. Er werken – afhankelijk van het seizoen – zo tussen de 25 en 35 medewerkers. “Onze bedrijfscultuur wordt gekenmerkt door nadruk op vakmanschap, zelfstandig werken en brede functies. Verder hebben we een paar regels waar we aan hechten: wees op tijd, afspraak is afspraak en wees bereid om te leren. Wij zijn niet op zoek naar medewerkers die altijd één kunstje willen doen, maar naar mensen die graag meer willen laten zien. De meeste mensen die hier werken, blijven dan ook vrij lang in dienst. Als ze op een bepaald moment wel verder willen kijken, dan is dat ook goed natuurlijk. Sommigen komen na een aantal jaren weer graag bij ons terug. Een goede binding met en tussen medewerkers is belangrijk. De coronatijd was en is natuurlijk niet gemakkelijk, maar we hebben ons best gedaan af en toe toch iets van een personeelsuitje te organiseren. In de open lucht en op afstand uiteraard. We kijken vooral naar wat wél kan.”