MARTIJN VAN DEN BROEK

‘Personeel is ons belangrijkste kapitaal’

De evenementenbranche is een van de sectoren die hard getroffen zijn door de coronacrisis. Van de ene op de andere dag konden festivals, evenementen, bedrijfsfeesten en beurzen niet meer doorgaan. En dus viel de behoefte aan tenten, podia en vloeren vrijwel volledig stil. “Omdat ons personeel ons belangrijkste kapitaal is, zijn we op zoek gegaan naar mogelijkheden om de vaste mensen toch in dienst te houden”, vertelt directeur Martijn van den Broek. “We hebben mensen tijdelijk kunnen detacheren bij andere bedrijven die het wél druk hadden. Daarnaast hebben we gezocht naar andere inkomstenbronnen. We zijn toen uitgekomen op tijdelijke infrastructuur, waaraan bijvoorbeeld in de bouw of bij wegaanleg behoefte is. Op die manier is Van Ham Infra ontstaan. We bouwen bijvoorbeeld tijdelijke bruggen, trappen, voet- en fietspaden, perrons en helingbanen. Eigenlijk alles waar grotere groepen mensen tijdelijk doorheen of overheen moeten bewegen.”

Van Ham Tenten & Podia en Van Ham Infra vormen nu samen de Van Ham Group met tussen de 60 en 70 vaste medewerkers. In de toptijden van de evenementenbranche waren daarnaast tussen de 100 en 150 uitzendkrachten en zzp’ers actief voor de Bladelse bedrijvengroep. Van den Broek: “Die uitzendbureaus hebben de mensen niet vast kunnen houden, dus nu bij ons de vraag weer toeneemt, geeft dat wel een personeelsprobleem. We gaan daarom – nu de markt na twee jaar stilstand weer loskomt – zelf meer mensen in vaste dienst nemen.”

Sterke personeelsbehoefte

De behoefte aan festivals, feesten en evenementen neemt sterk toe. En dus zullen de tenten en podia van het bedrijf de komende jaren weer te vinden zijn op evenementen als Tomorrowland, Pinkpop, Bospop, Decibel Outdoor of Awakenings. Van Ham is daarom op zoek naar veel nieuwe mensen, variërend van tenten- en podiumbouwers, heftruckchauffeurs, eventmedewerkers, magazijnmedewerkers, vrachtwagenchauffeurs en monteurs, klusjesmannen en onderhoudsmedewerkers. Ook voor stagiaires en leerlingen is plaats en Van Ham is SBB-erkend leerbedrijf.

Van den Broek: “Financieel zijn we natuurlijk niet goed door de crisis heen gekomen. Al onze buffers zijn eraan gegaan en mijn pensioen ook, maar we staan nog recht overeind en de vooruitzichten zijn goed. De evenementenbranche staat een behoorlijke groei te wachten. Er is enorme behoefte aan festivals, bedrijfsfeesten en publieksevenementen, maar we bouwen bijvoorbeeld ook locaties voor tv-producties”, vertelt Martijn van den Broek. “Tegelijkertijd neemt het aantal aanbieders in de branche af, omdat de steeds strengere wet- en regelgeving het werk niet gemakkelijk maakt. Wij hebben die slag wel kunnen maken en we verwachten dat onze klanten een flinke inhaalslag gaan maken. Daarnaast gaan we door met Van Ham Infra om een betere marktspreiding te hebben.”

Doorstroming

Ons grootste knelpunt is nu de personeelsvoorziening. Ook voor corona hebben we er altijd alles aan gedaan de mensen aan ons te binden. Als je goed bent voor je mensen, zijn je mensen ook goed voor jou. We bieden veel mogelijkheden voor interne doorstroming, opleiding en ontwikkeling. We staan open voor iedereen die graag met zijn handen wil werken en die Nederlands spreekt of dat snel wil leren. Vanwege het grote belang van veilig werken is het begrijpen en spreken van de Nederlandse taal bij ons een harde eis. Samenwerken is ook belangrijk. We vormen echt een familie en proberen het beste uit elkaar naar boven te halen. Het teamproces gaat boven het individu.”

Sinds kort heeft het bedrijf een ‘werken bij’-website met alle vacatures en informatie over werkgebieden, opleidingsmogelijkheden en bedrijfscultuur. Ook presenteert Van Ham Group zich op de website kiesjeplek.nl. Desgewenst verzorgt men ook gastlessen of bedrijfsbezoeken. “Het is voor ons belangrijk jonge mensen te interesseren voor onze branche. Natuurlijk zijn we daarbij eerlijk over wat ze bij ons kunnen verwachten. De evenementenbranche biedt veel mogelijkheden, maar je moet wel bereid zijn de handen uit de mouwen te steken.”