MART SMITS
‘Horeca is een mooi vak met veel afwisseling’
“Als je de onregelmatige werktijden accepteert, dan is horeca een mooi vak met veel afwisseling. En als je op jonge leeftijd in de horeca begint met gastencontact, is dat goed voor je sociale ontwikkeling”, weet Mart Smits. Hij is operational manager bij Bosco Hotels & Hospitality. Onder de paraplu van dit concern vallen hotels en restaurants waar zo’n 270 mensen werken en ruimte is voor verschillende stageplekken.
Onder Bosco Hotels & Hospitality valt één hotel in Limburg, de rest van de zaken ligt in Brabant. Dat zijn: Hotel 46 en restaurant Craft in Wintelre, Hotel Nobis en Brasserie De Stegen in Asten, Hotel West-Ende en Grand Brasserie Rubenshof in Helmond en Hotel Plein 5 in Deurne. Net als deze horecagelegenheden is het aantal vmbo’s en stagiairs verspreid over de regio. Denk aan het Commanderij College, Varendonck College, Hub van Doorne College, Jan van Brabant, Strabrecht College, Olympia en Yuverta.
Het horecaconcern werkt ook wel eens met stagiaires van de praktijkschool, het voortgezet speciaal onderwijs of de entree-opleiding van Ter AA. “Maar die jongeren blijken meestal meer gebaat bij structuur en vastigheid, terwijl het in de horeca hollen en stilstaan is en veel schakelen.”
De ondernemingen van Bosco Hotels & Hospitality voeren met aankomende stagiaires een sollicitatiegesprek. Ook is er contact met ouders over de eindtijd van het werk. “Tijdens een sollicitatiegesprek geven we aan dat ook opruimen en schoonmaken bij het werk hoort. Verder horen we of je wel of geen gastencontact wilt. Wil je dat niet, dan kom je terecht in de schoonmaak van de hotelkamers of soms in de keuken. Wil je wel contact met gasten, dan kun je in de bediening. Of het wordt een combi van werkzaamheden. Horeca is veelzijdig. Zo zijn er de verschillende maaltijden in de restaurants. Bij hotels horen de zalen en de feesten en de partijen. De zogenaamde banqueting.”
Stagiaires besef van verantwoordelijkheid bijbrengen
“Elke stagiaire wordt gekoppeld aan een vaste medewerker/buddy. Als vmbo-stagiaires hier komen, hebben ze nog geen of net een bijbaantje. Dus besef van verantwoordelijkheid hebben ze nog niet eerder hoeven hebben. Dat proberen we ze hier bij te brengen. Komen ze bijvoorbeeld te laat, dan laten we zien waarom dat vervelend is: je laat dan je team en de gasten in de steek.”
“Verder dien je in het gastencontact altijd vriendelijk te blijven en te blijven lachen. Ook moet je in de horeca leren om je energie over de werkdag te verdelen; na hard werken, weer wat zachter werken.”
Blij met beroepenmarkten
“Om in contact te komen met mogelijke stagiairs, ben ik blij met de beroepenmarkten van Kies je plek. Je spreekt dan in korte tijd veel leerlingen. Door medewerkers mee te brengen die zelf ook stagiaires begeleiden, kunnen we tijdens de beroepenmarkt ook inhoudelijk ingaan op de stage.”

mART SMITS
Operational manager
Bosco Hotels & Hospitality
msmits@bosco.nu
Bosco Hotels & Hospitality
Kies je plek
