LAURA WARBROEK

‘Waar je begint, bepaalt niet waar je eindigt’

Samen met haar collega Sven Koenen gaf advocaat Laura Warbroek onlangs voorlichting over advocatuur en rechtspraak op de beroepenmarkt van het Sondervick College in Veldhoven, die mede ondersteund werd vanuit het programma Naar de Juiste Plek en de website www.kiesjeplek.nl “Extra leuk omdat ik zelf op het Sondervick heb gezeten.” En dat was niet op het vwo, zoals misschien bij een advocaat te verwachten is. “Nee, ik heb er het vmbo-t en de havo gedaan. Daarna deed ik eerst in vier jaar de Juridische Hogeschool van Avans/Fontys en toen heb ik met twee jaar universiteit de studie afgerond. Inderdaad, al met al twaalf jaar, dat is een hele lange route, maar als ik erop terugkijk, denk ik: het is eigenlijk ook omgevlogen.”

Durf stappen te zetten

Juist vanwege haar eigen ervaringen vond Laura Warbroek het leuk dat ze op de beroepenmarkt van het Sondervick niet alleen vwo’ers en havisten ontmoette, maar ook een aantal nieuwsgierige leerlingen van het vmbo-t. “En ze waren allemaal goed voorbereid door de beroepenkaarten, dat kon je goed merken.” Haar boodschap aan deze geïnteresseerde leerlingen van vmbo-t was duidelijk: “Waar jij begint, bepaalt niet waar je eindigt. Je bepaalt uiteindelijk zelf waar je terechtkomt. Durf stappen te zetten als je echt een droom hebt. Je komt altijd mensen tegen die ongevraagd hun mening geven over je slagingskansen als je besluit die lange route te volgen. Trek je daar niet te veel van aan. Ik wilde zelf graag advocaat of rechter worden, dat wist ik al in het laatste jaar van de basisschool toen ik een documentaire had gezien over een kinderrechter. Dus toen ik vmbo-t-advies kreeg, was dat wel een teleurstelling. Ik was niet zo goed in rekenen, daarom kwam er een lagere score uit. Mijn ouders zijn nog wel gaan praten of havo niet haalbaar was, maar vanuit de basisschool werd gezegd: dan moet ze wel erg op haar tenen lopen. Dus toen wist ik zeker: ik heb een lange weg te gaan. Ik heb indertijd wel iemand gemist die zei: als jij dat wil, dan ga je er ook voor. En ik heb ook geen advocaat gesproken over de mogelijkheden in rechtspraak of advocatuur. En over de vraag wat voor eigenschappen heb je eigenlijk nodig en past dat wel bij mij? Dus daarom vond ik het mooi dat ik dat nu wel bij anderen heb kunnen doen.”

“Ik heb wel het voordeel gehad dat mijn ouders altijd hebben gezegd: als jij wilt studeren en je komt met goede cijfers thuis en we zien dat je je best doet, dan steunen we jou daarin. Dus ook financieel was het haalbaar. Ik heb verder naast mijn studie altijd in het weekeinde bijbaantjes gehad in winkels als Swarovski en Diamond Point. Ik besef dat dat voor sommige leerlingen lastiger kan zijn. Maar als dit is wat je wil, dan moet je ervoor gaan, al betekent het ook dat je een avond stappen op moet geven voor een avond studeren.”

Snel werk gevonden

Het op de tenen lopen, viel uiteindelijk mee. “Ik was dan wel niet zo goed in rekenen, maar wel in andere dingen, zoals: taal, mondig en nieuwsgierig zijn, door durven vragen en begrip kunnen tonen voor anderen. Dat zijn wel eigenschappen die je in de advocatuur goed kunt gebruiken. En ach, op het vmbo heb je op een gegeven moment vrienden gemaakt, dan denk je ook: waarom nu nog overstappen? Dus ik heb dat afgemaakt, daarna twee jaar havo en vier jaar hbo, voordat ik naar de uni kon. Op het hbo had ik er ook voor kunnen kiezen om na het behalen van mijn P (Propedeuse) over te stappen naar de universiteit. Maar ik dacht toen wel: als het op de universiteit niet lukt, heb je geen hbo-diploma. Dus ik heb eerst het hbo afgerond en op de uni viel het uiteindelijk ook reuze mee. Ik heb snel werk gevonden en dan krijg je op het advocatenkantoor ook nog een beroepsopleiding van drie jaar. In die jaren leer je de fijne kneepjes van het vak en leest er altijd nog een ervaren collega met je mee.”

Laura kijkt met veel voldoening terug op de weg die ze heeft gevolgd. “Nogmaals, het is ook prima om met een mbo- of hbo-diploma in de wereld van het recht te werken. Er is ook veel behoefte aan juridische medewerkers en ondersteunende mensen; zonder hen zouden we echt niet kunnen. Maar voor mij was dit echt de moeite waard.” 

mw-mr-Warbroek

LAURA WARBROEK
Advocaat
Claassen Advocaten
lwarbroek@claassenadvocaten.nl
Claassen Advocaten
Kies je plek