EDDY VAN ZOGGEL

‘Voor ons is vooral belangrijk dat werknemers Mars-fit zijn’

“Mars heeft in Veghel de grootste chocoladerepenfabriek ter wereld te staan. We produceren hier 12 miljoen repen per dag. Dat spreekt vaak wel tot de verbeelding van jongeren”, zegt teamleader Eddy van Zoggel van Mars Nederland. In Veghel werken 1.200 mensen, van wie ongeveer de helft in de productie (in 5-ploegendienst) en de andere helft op kantoor en in de bijvoorbeeld de technische dienst. Wereldwijd werken er zo’n 130.000 mensen bij het Amerikaanse familiebedrijf dat behalve chocolade en snoep ook dierenvoeding produceert.

De behoefte aan nieuw personeel in Veghel is groot. Vorig jaar gingen er ongeveer 100 nieuwe medewerkers aan de slag; dit jaar zullen dat er nog eens 70 à 80 meer zijn, verwacht Eddy van Zoggel. Over enige tijd is een wat grotere pensioengolf te verwachten. “Het is dan ongeveer 30 jaar geleden dat we van een 4-ploegendienst naar een 5-ploegendienst overschakelden. Daarvoor zijn toen veel nieuwe mensen aangenomen en van hen gaan er straks veel met pensioen.” Werk aan de wervingswinkel dus en Mars Nederland is al zeer actief op bijvoorbeeld open dagen en beroepenmarkten. De gastles komt er nu dan bij. De ‘doe-activiteit’ (het samen maken van een reep) zal een beetje de sfeer ademen van het tv-programma Snackmasters, zegt Eddy.

Meer regio’s

De les (circa 90 minuten) wordt aangeboden aan de scholen die deelnemen in het programma Naar de juiste plek in Zuidoost-Brabant en kan worden aangevraagd via de website www.kiesjeplek.nl Eddy: “Maar we kunnen dit ook in andere regio’s verzorgen, zoals Noord-Limburg en Brabant-Noordoost. Er werken bij ons veel mensen uit verschillende regio’s, ook al omdat we dankzij de A50 goed bereikbaar zijn.”

Enthousiast en energiek

Mars Nederland heeft in procesoperator Hans van Houtum (met een achtergrond als chef-kok) iemand gevonden die de doe-activiteit tijdens de gastles prima kan begeleiden. “Hij heeft er veel zin”, aldus Eddy die zelf de bedrijfsinformatie tijdens de les verstrekt. “We hebben mogelijkheden voor iedereen die enthousiast en energiek aan de slag wil. We noemen dat intern ook wel ‘Mars-fit’; voor ons is vooral belangrijk dat mensen Mars-fit zijn. Achtergrond, huidskleur en leeftijd zijn voor ons niet belangrijk. We nemen ook mensen van 60 jaar aan.”

Mars Nederland biedt bovendien in samenwerking met het Koning Willem I College de tweejarige opleiding procesoperator (Vapro-B) aan en neemt de opleidingskosten voor zijn rekening. “We zijn daarnaast voor meerdere groepen jongeren aantrekkelijk”, besluit Eddy van Zoggel. “Wie graag in de keuken knutselt, die kan in de repenproductie aan de gang. Maar sleutel je liever aan brommers of in een technische werkplaats, dan hebben we mogelijkheden op bijvoorbeeld de verpakkingsafdeling of bij de technische dienst.”