DENNIS VEREIJKEN

‘Veel jongeren stromen in vanuit een pool van parttimers’

Het kunnen laadboxen zijn voor elektronische auto’s, maar ook fijnstofsensors voor personenauto’s, modules voor chipmachines van ASML of onderdelen voor medische scanners van Philips. Met een breed palet is Prodrive Technologies in dertig jaar uitgegroeid tot een speler van formaat in Brainportregio Eindhoven. De gemiddelde leeftijd van de circa 2800 medewerkers schommelt rond de 28 jaar. Het opleidingsniveau loopt uiteen van hbo en universiteit in de ontwikkelingsactiviteiten tot mbo in productie en logistiek.

“We kunnen ook vmbo’ers aannemen in de productie en de logistiek, maar we letten wel heel sterk op de houding van die persoon”, zegt clustercoach Logistiek, Dennis Vereijken. “Een 16-jarige jongen die vanuit het vmbo hier snuffelstage komt doen en die ontzettend geïnteresseerd is en thuis aan zijn brommer sleutelt, die heeft bijvoorbeeld wel een plus. Grondhouding en activiteiten zijn belangrijk.“ Meestal zijn de instromers toch iets ouder: “Het is vaak toch een kwestie van ervaring en levenshouding. Iemand met een professionele drive, daar gaan we zeker mee in gesprek. Dat is nu ook de betekenis van Pro Drive. En dat is allerbelangrijkste.”

Van horeca naar techniek

Affiniteit met techniek is wel een voorwaarde, maar een technische beroepsopleiding is bijvoorbeeld voor assemblagewerk niet echt noodzakelijk. “Ik ben er zelf het levend bewijs van”, vertelt Dennis lachend. “Ik heb een horeca-opleiding en werkte bij een aantal hotels in het wat hogere segment. De overstap naar techniek is me totaal niet zwaar gevallen. Ik zag er wel tegenop, want ik had natuurlijk een standaardbeeld bij productiewerkzaamheden, maar het was hier compleet het tegenovergestelde in positieve zin. Ik heb geen specifieke bijscholing hoeven doen. We hebben onze interne competentie- en trainingsmogelijkheden, daarmee kun je je kennis opkrikken en praktijkervaring doen. Maar veel productieafdelingen zijn volledig geautomatiseerd. Daar is geen elektro-kennis voor nodig, een machinetraining is dan vaak voldoende.” Een wandeling door een deel van het bedrijf toont een beeld van assemblage-straten waar een beperkt aantal medewerkers in witte jassen machines instellen en controleren.

Dennis Vereijken is in 10 jaar tijd inmiddels opgeklommen tot teammanager en nu clustercoach. “Dus ik ben een van de oudgedienden, al zijn er ook mensen die hier al langer werken natuurlijk. Maar ik heb echt het Prodrive-gevoel. Je krijgt hier vrijheid en verantwoordelijkheid en mag zelf initiatief nemen. Dat vind ik ontzettend prettig. In de horecawereld heb ik kennisgemaakt met chef-koks à la Gordon Ramsey. Als die vroegen: kun je wat langer doorwerken, dan zei je ‘ja’ omdat je bang voor hen was of bang om je baan te verliezen. Hier zeg je ‘ja’ omdat je plezier hebt in je werk en je gewaardeerd voelt.”

Recruitment

Ook Prodrive heeft de afgelopen tijd hard moeten werken om voldoende medewerkers aan te trekken. “Maar ik denk dat we het goed doen sinds we een eigen recruitment-afdeling hebben. Naar de open dagen van scholen gaan we meestal met mensen van de werkvloer, omdat wij meer kunnen vertellen over het werk in de praktijk.”

Een grote pool van parttime medewerkers (veelal studenten van mbo, hbo of universiteit) is een belangrijke kweekvijver voor Prodrive. “We geven ze dan een tijdelijk contract van bijvoorbeeld 12 of 16 uur. En ze werken standaard op de zaterdagen en de overige uren kunnen ze door de week flexibel inzetten. Iemand die mechatronica studeert, komt dan op de assemblage-afdeling te werken en kan daar mooi praktijkervaring opdoen. Veel jongeren uit die pool groeien door naar mooie functies. Ze zijn al bekend met het bedrijf, ze kennen onze manier van werken en onze softwareapplicaties, dus voor hen is het supermakkelijk om na hun studie door te stromen naar een fulltime-job. Een diploma is mooi, maar als je dan ook nog ervaring hebt op de werkvloer, dan is dat extra voordeel. Ik denk dat we bij Logistiek een groep van  zo’n 50, 60 parttimers aan de slag hebben en op de assemblage-afdelingen gaat het wel om 80 tot 90 jongeren.”

Soms gaat het ook anders. Dennis: “Op de afdeling Logistiek loopt nu een vmbo-stagiair rond en die gaan we straks een contract aanbieden voor het moment dat hij zijn opleiding heeft afgerond. Bij die wat jongere leerlingen zie je vaak dat ze even los moeten komen. Dit is toch wat indrukwekkender dan een supermarkt.” Overigens heeft Prodrive natuurlijk ook mogelijkheden op het gebied van ondersteunende en facilitaire beroepenvelden. 

Dennis Verejken

DENNIS VEREIJKEN
Clustercoach Logistiek
Prodrive Technologies Eindhoven

dennis.vereijken@prodrive-technologies.com
Careers Prodrive Technology
Kies je plek