BRIGITTE KOX

‘Variatie in werk maakt Baetsen aantrekkelijk’

“We hebben eigenlijk altijd wel mensen nodig. Chauffeurs natuurlijk, maar ook kraanmachinisten en monteurs. We hebben het liefst dat chauffeurs al binnenkomen met het CE-rijbewijs, maar in een enkel geval leiden we zelf ook mensen op. Daarna kan men bij ons nog doorgroeien naar bijvoorbeeld machinist.”

Brigitte Kox werkt als hr-adviseur van Baetsen Groep in Veldhoven. “We zijn voor veel mensen een interessant bedrijf, omdat we ook exceptioneel vervoer verzorgen. We bieden dus een grote variatie in ons werk. Het is echt voor ieder wat wils. We hebben korte en lange ritten, nationaal en internationaal. We vervoeren bijvoorbeeld hele zwembaden. Dan heb je dus ook een kraan op je eigen wagen om ze bij de klant in de tuin af te leveren. We vervoeren betonelementen en lichtmasten, daar hebben we er hier ook veel van in opslag liggen om de klant te ontzorgen. Dat is allemaal imposant werk. We zoeken mensen die dat echt een uitdaging vinden.”

Veel mensen kennen de Baetsen Groep vooral van de afvalinzameling en recyclingactiviteiten, maar deze tak heeft het bedrijf in 2020 overgedaan aan Remondis. “Maar we krijgen bijna elke dag nog wel een telefoontje over een container die niet is opgehaald.” De koerswijziging heeft geleid tot een wat kleiner en overzichtelijker bedrijf, met zo’n 75 werknemers. Baetsen concentreert zich nu dus op speciaal transport, kraanverhuur en de werkplaats. Brigitte: “Voorheen deden we in onze werkplaats alleen het onderhoud van de eigen auto’s. Door de afsplitsing is er nu capaciteit gekomen om ook voor derden onderhoud, reparatie en keuring te doen.”

Ambassadeurswerk

De instroom van nieuw personeel in de sector transport en logistiek is al jarenlang een knelpunt. Daarom besteedt Baetsen veel aandacht aan de promotie van het vak en het bedrijf. “Onze eigen medewerkers spelen daar natuurlijk een rol in. Het is belangrijk dat zij ook ambassadeur van ons bedrijf en de bedrijfstak zijn. Dus we luisteren goed naar ze en proberen zoveel mogelijk het werk te bieden dat ze leuk vinden. En daarnaast natuurlijk mogelijkheden om door te groeien en zich verder te ontwikkelen. Als het eigen personeel positief over je praat, levert dat vaak ook belangstelling van anderen op.”

Verder doet Baetsen er alles aan om ook jongeren te interesseren voor de branche . Daarom presenteert het bedrijf zich sinds kort op de website www.kiesjeplek.nl met vacatures en stagemogelijkheden. “We doen meer om bij het vmbo onder de aandacht te komen, ook samen met STL, het Sectorinstituut Transport en Logistiek. Het is hun taak om de sector in beeld te krijgen bij de jongeren. Ze gaan ook een roadshow doen langs vmbo’s om de branche onder de aandacht te brengen. Hier in de regio krijgen wij ook wel aanvragen van vmbo-scholen voor een rondleiding of iets dergelijks. Daar staan we altijd voor open. En bij beroepenmarkten of open dagen zijn we er als het even kan bij, al is het maar voor de naamsbekendheid. Maar met jongeren alleen gaan we het niet redden, dus we kijken samen met STL ook naar mogelijkheden voor zij-instroom.”

“We hebben nu een leerling-monteur in de garage, twee kraanmachinisten in opleiding en twee chauffeurs in opleiding, die zijn allemaal in dienst. Daarnaast hebben we nog twee stagiaires, één van het mbo en één hbo’er. Daar hoeven we gelukkig niet veel moeite voor te doen. Baetsen is wel een begrip in de regio.”

Baetsen heeft de hoofdvestiging in Veldhoven en beschikt daarnaast over een uitvalsbasis in Echt, waar ook kranen gestationeerd staan. Op zaterdag 9 april doet het bedrijf mee aan de open bedrijvendag in De Kempen,  van 10 tot 16 uur. “We hopen dat er dan ook veel mensen komen kijken”, besluit Brigitte. “Iedereen is welkom.”