ANDRÉ VAN GERWEN

‘Jongeren leven toch nog een beetje in de ideale wereld’

Van Gerwen Reiniging is niet zomaar een schoonmaakbedrijf dat dagelijks kantoren, scholen of hotelkamers schoon laat houden door (veelal parttime) medewerkers. “We hebben ons meer gespecialiseerd in werk waar een extra uitdaging in zit”, vertelt directeur André van Gerwen. “Je kunt dan denken aan grotere, specialistische klussen zoals gevelreiniging en het schoon opleveren van nieuwbouw- en renovatieprojecten. We maken ook industriële werkomgevingen schoon, zoals machineparken, spuitcabines en installaties. Daarnaast is het veilig maken en houden van sportvloeren een van onze specialisaties.”

Het betekent dat werknemers bij Van Gerwen fulltime aan de slag kunnen. En ook dat het werk wat spectaculairder is dan het doorsnee-schoonmaakwerk. “Er zit wat meer avontuur in en we gaan voor ons werk het hele land door en ook naar België. We zoeken echt mensen die op zoek zijn naar een uitdaging en die het leuk vinden problemen op te lossen en wat eigen initiatief te nemen.” Dat is niet direct iets waar jongeren aan denken als ze het woord schoonmaakbedrijf horen, dus in eerste instantie is er nooit veel belangstelling voor Van Gerwen als hij op een beroepenmarkt staat. “Je probeert aandacht te trekken met een grapje: wil je geld verdienen zonder iets te hoeven doen? En dan komt er soms toch een gesprek op gang. Met wisselend succes, hoor, want je merkt wel dat veel jongeren toch nog een beetje in de ideale wereld leven. Ze denken profvoetballer te kunnen worden met een mega-salaris. Of ze willen popmuzikant worden of meteen een eigen bedrijf beginnen.”

Breed

Van Gerwen stelt geen opleidingseisen. Hij stimuleert wel dat ze hun opleiding afmaken. “Ik pleit altijd wel een zo breed mogelijke opleiding, zodat ze later meer mogelijkheden hebben. Je ziet toch dat velen niet het werk gaan doen waar ze voor zijn opgeleid. Wij hebben ook mensen aan de slag die bijvoorbeeld tot kok of lasser zijn opgeleid. Ze zoeken bij ons vaak de afwisseling. De ene dag ben je op grote hoogte bezig in een safe-sit om de Kennedytoren in Eindhoven weer te laten glanzen. En de volgende dag maak je een machine schoon in een hightech bedrijf. De week erop zorg je er met je collega’s voor dat bijvoorbeeld het nieuwe Eftelinghotel volledig schoon wordt opgeleverd.”


Zorgen

Er werken bij Van Gerwen Reiniging nu zo’n 50 mannen en vrouwen, vrijwel allemaal fulltime. Op de website www.kiesjeplek.nl geeft het bedrijf aan dat er mogelijkheden zijn voor stages voor vmbo-leerlingen. Van Gerwen biedt baankansen voor schoonmakers en meewerkend leidinggevende. Hij heeft wel zorgen over de mogelijkheid om in de toekomst voldoende mensen te vinden, gezien de krapte op de arbeidsmarkt. “Je ziet dat hbo’ers steeds vaker een functie op wo-niveau krijgen, dat mbo’ers een baan op hbo-niveau krijgen en dat lbo’ers en mensen zonder opleiding naar een functie op mbo-niveau gaan. Dat betekent dat er voor het type banen dat wij te bieden hebben, steeds minder mensen overblijven.”

Het blijft daarnaast moeilijk om jongeren voor het schoonmaakwerk van zijn bedrijf te interesseren. “Dat blijft een beetje een worsteling, ik ben er nog niet helemaal uit. Misschien moet ik een volgende keer een robot meenemen om aandacht te trekken en om aan te geven dat wij toch echt een specialistisch bedrijf zijn.” 

Andre van Gerwen

ANDRÉ VAN GERWEN
Eigenaar
Van Gerwen Reiniging
info@vangerwenreiniging.nl
Van Gerwen Reiniging
Kies je plek