#OP DE JUISTE PLEK
Mussie Gerezgiher Haile, logistiek medewerker Leeuwerik Plaat
Er zijn momenten geweest waarop het succes voor hen ver weg leek. Nu zijn deze jongeren toch met passie aan de slag. In een bedrijf, voor een organisatie of op school. En ze kijken met vertrouwen naar de toekomst. Dankzij hun eigen inzet én dankzij een extra steuntje in de rug van mensen in hun omgeving.
“Ik ben heel tevreden over Mussie. Het gaat echt supergoed met hem. Wij vinden passie en gedrevenheid heel belangrijk in ons bedrijf en dat zien we bij hem helemaal terug. Hij is enthousiast en leergierig. Hij beheerst de Nederlandse taal nog niet goed genoeg, maar hij past zich toch heel goed aan. In de toekomst wil hij vrachtwagenchauffeur worden, maar dan moet hij met de taal wel een stukje verder zijn. Mussie heeft goede aansluiting bij de collega’s hier. Hij maakt lol met ze en is echt lid van de Leeuwerik-familie.”
Mussie is echt op z'n plaats bij Leeuwerik Plaat
In Eritrea was hij timmerman, nu werkt de 22-jarige Mussie Gerezgiher Haile als logistiek medewerker bij Leeuwerik Plaat in Eindhoven. Hij is een van de eerste deelnemers aan een maatwerkopleiding van het Ster College, een combinatie van een vakopleiding, werken en extra aandacht voor taalontwikkeling.
“Hij doet het echt heel goed bij ons”, zegt logistiek manager Ruud Kronenberg. “Wij zitten als bedrijf in een omschakeling naar verdere professionalisering, we werken in verschoven diensten en daarom waren we ook al langer op zoek naar instroom van nieuwe medewerkers. Dat viel niet zo mee. We zijn op zeker moment benaderd door het Ster College met de vraag of we mee wilden doen aan een pilot van deze speciale maatwerkopleiding. En we zijn heel enthousiast over de instroom van Mussie en Yosief, die allebei statushouder zijn. Bij Mussie is de taalachterstand soms nog wel eens lastig, maar de gedrevenheid en passie waarmee hij aan het werk is, maakt dat helemaal goed. En ook de begeleiding door mentor Kiki van het Ster College is heel goed.”
Mussie voelt zich thuis bij Leeuwerik Plaat. Hij rijdt er vrolijk rond op de heftruck, fungeert als
orderpicker en laadt en lost flinke ladingen plaatmateriaal. Leeuwerik Plaat is importeur en groothandel van constructief en decoratief plaatmateriaal. Daarnaast beschikt men ook over bewerkingsmogelijkheden. Er werken ca. 75 mensen, onder wie 11 vrachtwagenchauffeurs.
Vrachtwagenchauffeur
“In de toekomst wil ik graag vrachtwagen-chauffeur worden”, zegt Mussie. Op dit moment is zijn taalniveau daarvoor nog niet toereikend, zegt Ruud Kronenberg. De chauffeurs moeten zelfstandig laden en lossen bij klanten. “Dat vraagt wel een wat hoger taalniveau”. Maar Mussie krijgt net als de andere medewerkers van Leeuwerik Plaat alle mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen. Op taalgebied wordt hij nu nog bijgestaan door zijn collega en landgenoot Yosief Gebremeskel Estifanos, die al wat ouder is en iets langer in Nederland verblijft.
“Ook de Nederlandse collega’s zijn heel tevreden over Mussie en Yosief, ze horen er echt bij en worden door hen ook goed begeleid op de werkvloer. Ze zien dat er echt resultaat wordt geboekt”, vertelt Ruud. Mussie en Yosief horen de complimenten van de logistiek manager glunderend aan. Ze hebben het duidelijk erg naar hun zin hier.
Eerste gediplomeerden
Mussie en Yosief behoren tot de eerste groep van 25 deelnemers die op het Ster College hun entree-diploma (mbo-niveau 1) behaalden in het kader van het programma ‘de achthonderd’ (www.de800.nl). Het programma begon met een periode van per week 4 dagen les op school en 1 dag stage, gevolgd door een periode waarin ze per week 4 dagen aan de slag waren op de leerwerplek en 1 dag naar school gingen. Naast taal kregen ze op school ook rekenen, computervaardigheden en vaktheorie, in hun geval op het gebied van logistiek.
Inmiddels hebben ze dus hun diploma ‘assistent logistiek’. De opleidingen worden – naast logistiek – ook gegeven op de gebieden installatie- en constructietechniek en dienstverlening & zorg. Docente Kiki Groosman van het Ster College: “Mussie en Yosief zijn bij Leeuwerik in een warm bad terechtgekomen. Ze werden goed begeleid. We geven de deelnemers ook specifieke opdrachten mee die ze op hun hun stageadres moeten uitvoeren. Ruud ging daar ook elke week echt even met ze voor zitten.”