EVELINE MEISTER

‘Naast scholen staan voor loopbaanondersteuning- en begeleiding’

“Het is belangrijk bedrijven meer te betrekken, waardoor iedere jongere op een goede werk- of onderwijsplek komt. Vaak worden alleen onderwijs en overheden aangesteld om hiervoor de kar te trekken. Maar we hebben óók input van werkgevers nodig om jongeren te begeleiden naar duurzaam werk”, vertelt Eveline Meister. Zij is  directeur MKB Eindhoven en coördinator bedrijven bij Naar De Juiste Plek (NDJP).  Ze ondersteunt scholen met loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB).  Zodat niet elke vmbo-school zélf het wiel hoeft uit te vinden voor het regelen van stages of bedrijfsbezoeken.

“Vanuit NDJP staan we naast de scholen bij loopbaanoriëntatie en -begeleiding”.  NDJP krijgt input vanuit decanen uit de regio. Decanen checken ook het door NDJP gemaakte materiaal. “We zijn bezig met het creëren van een gereedschapskist voor vmbo-scholen. Daar komt bijvoorbeeld een gastles van Randstad in, met tips hoe te solliciteren op een stage of bijbaan.

“Ook komt er een kant-en-klaar format voor scholen voor het organiseren van een beroepenmarkt. Verder willen we nog graag sjablonen delen van een cv en motivatiebrief. En dan geschreven in de taal van vmbo-ers. Met voorbeelden waaraan ze kunnen denken bij het invullen van vaardigheden. Zoals: ik ben handig of ik kan goed luisteren. Wij leveren alle materiaal aan in Word-bestanden, waardoor scholen er zelf nog iets aan toe kunnen voegen.”

Scholen kunnen nu al een lesbrief aanvragen, die leerlingen voorbereidt op een beroepenmarkt.  Bij die lesbrief hoort ook een vragenkaart, met voorbeeldvragen waarmee leerlingen beter inzicht kunnen krijgen in een beroep.

Kies je plek om vmbo verder te ondersteunen

“Om het vmbo verder te ondersteunen is kiesjeplek.nl opgericht. Dat is een community van bedrijven met een aanbod  voor vmbo-leerlingen. Zo doen ze mee aan beroepenmarkten en geven ze bijvoorbeeld gastlessen over hun bedrijf.”

Het delen van kennis werkt ook de andere kant op. “We attenderen bedrijven erop dat ze op Kiesjeplek.nl aansluiten bij de taal van vmbo-ers. Ook op een beroepenmarkt heb je als bedrijf geen volwassenen voor je. Jongeren denken en praten toch anders.”

>> Kiesjeplek.nl
>> LOB gereedschapskist

Voordelen voor scholen, bedrijven én leerlingen

Dat Eveline Meister vanuit haar functies goede contacten met het bedrijfsleven heeft, kan meer voordelen opleveren. Een voorbeeld: “Vmbo-decanen zochten een vergaderzaal voor 70 mensen. Ik heb voor hen in oktober een ruimte bij het bedrijf Prodrive Technologies kunnen regelen. Na de vergadering gaat Prodrive Technologies deze decanen rondleiden in hun bedrijf. Veel mensen denken namelijk dat Prodrive Technologies alleen maar hightech is, maar ze hebben ook veel werknemers nodig met mbo-niveau 1 en 2, de vmbo-ers van nu. Niet alleen hoeft het onderwijs zo geen dure vergaderruimte te huren, hierdoor kunnen dit bedrijf en de scholen gemakkelijk hun netwerk uitbreiden. Om bijvoorbeeld later gastlessen of rondleidingen voor leerlingen te regelen.

Een ander voorbeeld. De aankomende beroepenmarkt van 7 november voor de vmbo-afdelingen van Yuverta vmbo, Olympia vmbo Eindhoven  en Strabrecht College. “Deze vindt nu al voor het derde jaar plaats. Door elke keer in de praktijk mee te lopen zien we, waar we vanuit het midden- en kleinbedrijf (MKB) praktisch kunnen bijdragen. Zo kwamen we ook op het idee van het ontwikkelen van lesbrieven en zagen we de noodzaak tot een cv speciaal voor leerlingen die een stage zoeken.  

>> Info beroepenmarkt en aanmelden scholen

MKB is grootste werkgever

“Het MKB wíl ook graag in contact komen met het onderwijs. MKB-ers zijn gewend om snel in te spelen op de vraag. En kunnen in vergelijking met grote bedrijven – met meer dan 250 medewerkers – sneller schakelen.”  Het MKB  heeft veruit de meeste banen te vergeven in Nederland en was in 2023 verantwoordelijk voor maar liefst 73% van de werkgelegenheid.  “Ook leerlingen van het praktijkonderwijs, vinden eerder een baan in het MKB dan bij de grotere bedrijven.”

Voorkomen voortijdig schoolverlaten

Kortom, Eveline Meister pleit ervoor om alle kennis vanuit het MKB te gebruiken om  iedere jongere op de juiste plek te krijgen. En te zorgen dat iedere vmbo-er een
leer-/werkplek vindt of passende vervolgopleiding in het mbo. “Het blijft zó belangrijk vmbo-ers op allerlei manieren goed voor te lichten. Hierdoor is de kans groter dat ze een pássende vervolgopleiding kiezen. Tachtig procent van de voortijdig schoolverlaters komt van het mbo. En een veel voorkomende reden van uitval is dat de mbo-richting niet bevalt. Met goede voorlichting kunnen jongeren gerichter kiezen voor een vervolgopleiding op het mbo. Op de juiste plek terechtkomen is belangrijk voor jongeren zélf, werkgevers en de maatschappij.

Eveline Meister

EVELINE MEISTER
Directeur
MKB Eindhoven
e.meister@mkbeindhoven.nl

Coördinator Bedrijven

voorkomen voortijdig schoolverlaten
en jongeren in een kwetsbare positie