#OP DE JUISTE PLEK
Xander van Witzenburg, 1e ontstopper
Er zijn momenten geweest waarop het succes voor hen ver weg leek. Nu zijn deze jongeren toch met passie aan de slag. In een bedrijf, voor een organisatie of op school. En ze kijken met vertrouwen naar de toekomst. Dankzij hun eigen inzet én dankzij een extra steuntje in de rug van mensen in hun omgeving.
Xander haalt nu zelfs een ‘pittig examen’
Xander van Witzenburg (bijna 29 jaar) uit Son en Breugel had van jongs af aan niets met leren. En stilzitten was al zeker niet zijn hobby. Zijn ADHD leidde tot leerachterstanden, maar aan de andere kant was hij altijd hulpvaardig. “Als hij maar iets kon doen, een klusje hier of daar, in de tuin werken, iemand helpen, dan was het goed”, zegt zijn moeder Jenny Beulens. En van een dag op school kwam hij vaak ‘afgepeigerd en moe’ thuis, herinnert Xander zich. Op den duur werd hij wel rustiger en op de Praktijkschool was gelukkig meer ruimte voor ‘doen’. Maar gelukkig werd Xander pas van ‘echt werken’.
En dat geluk heeft Xander dan ook zelf afgedwongen toen een chauffeur van C.O.R. Coppelmans Ontstoppingen en Reinigingen B.V. uit Nuenen met een rioolwagen in de buurt aan het werk was. Xander bood aan te helpen en de chauffeur introduceerde hem op het bedrijf. Daar stond men aanvankelijk niet te springen van enthousiasme om een stageplek beschikbaar te stellen voor een jongen van de praktijkschool, maar o.a. na bezoeken van een mentor van de school is besloten Xander een kans te geven.
Na een voorzichtig begin met korte stageperiodes is hij via een tijdelijk contract
uiteindelijk in vaste dienst gekomen. Het bedrijf (60 werknemers, 37 wagens) is voornamelijk in Zuid-Nederland actief op het gebied van ontstopping, rioolreiniging, rioolinspectie en rioolrenovatie.
Flexibel inzetbaar
“En we hebben er nooit spijt van gehad dat Xander bij ons in dienst is gekomen. Hij heeft zich opgewerkt tot eerste ontstopper en we hebben hem ook de gelegenheid gegeven zijn groot rijbewijs te halen. Hij toert nu met zijn eigen bus door Brabant en Limburg en lost zelfstandig vrijwel alle verstoppingsproblemen bij de mensen thuis op”, zegt controller Rob Janssen. Het behalen van de theorie-examens was wel weer even lastig voor Xander, die zijn ‘best pittig’, maar dat is toch gelukt. “Hij heeft het allemaal zelf gedaan”, zegt Rob Janssen. “Wij hebben hem natuurlijk wel zo goed mogelijk begeleid, maar hij werkt nu heel zelfstandig en kan goed met klanten omgaan. Hij is heel hulpvaardig.”
Inmiddels heeft Coppelmans meer werknemers die als leerling van de Praktijkschool zijn binnengekomen. “Ik denk dat het er misschien
10 tot 15 zijn geweest. Er zijn er natuurlijk ook
afgevallen, omdat het voor hen toch te lastig was. Maar er zijn er nog 4 die hier werken en er zijn er ook wel die ergens anders zijn gaan werken.” Sommigen van hen zijn ook met Xander mee geweest voor de eerste klussen en klantcontacten. “Ik heb best wel geduld met ze, maar ze moeten het wel willen”, zegt hij daarover.
Nieuw project
Hij denkt nog wel een tijdje vooruit te kunnen bij het bedrijf. Rijden doet hij graag en hij let daarbij ook goed op de omgeving. Zo heeft hij in Eindhoven ooit een brand van een aantal kunststof zitbanken geblust voordat die zich kon uitbreiden. “We hebben natuurlijk een hoop water bij ons.”
In de thuisomgeving maken Xander en zijn moeder Jenny zich op voor een nieuw project. “Ik heb altijd gezegd: je moet wel voor je dertigste zelfstandig wonen”, zegt zij. En hoewel Xander het thuis nog erg goed naar zijn zin heeft (en natuurlijk ook voor weinig geld), moet hij er binnenkort toch aan geloven. Hij heeft een huis gekocht en zet komend jaar die nieuwe stap.