ELVERA VAN HOEK

‘Wij delen graag onze kennis over solliciteren aan de werknemers van de toekomst’

Randstad is wereldwijd op meer manieren een grote werkgever. Allereerst heeft het in Nederland ruim 4500 eigen medewerkers. Daarnaast zijn er in ons land dagelijks duizenden mensen via uitzendbureau Randstad aan het werk bij andere bedrijven.

Elvera van Hoek van Randstad heeft in samenwerking met decanen een gastles voor vmbo-ers gemaakt. “Vanuit Randstad zien wij dat met je handen werken de toekomst is. Wij hebben niet voor niets de campagne: Wie slim is werkt met zijn handen.”

Gastles bereidt voor op vinden van stageplek of bijbaan

“Met deze gastles pakken wij onze maatschappelijke rol. We delen graag onze kennis over solliciteren met de werknemers van de toekomst.” Nu zijn leerlingen van 3-vmbo nog te jong om te solliciteren voor een baan ná hun opleiding. Maar de gastles bereidt hen ook voor op het bezoeken van een beroepenmarkt en het vinden van een stageplek of bijbaan. Scholieren krijgen veel tips over hoe op een zinvolle manier kennis te maken met een bedrijf. Ook over wat ze kunnen verwachten bij een gesprek en welke vragen ze zélf kunnen stellen. “Aan de hand van voorbeelden laten we bijvoorbeeld zien hoe je jezelf het beste presenteert op het gebied van kleding, profielfoto en social media.”

De gastles duurt twee lesuren en is voor scholen die deelnemen aan het programma Naar de juiste plek. Aan te vragen via www.kiesjeplek.nl. Voorafgaand aan de gastles vullen leerlingen formats in voor een CV en motivatiebrief. 

Beroepenmarkt en meelopen bij Randstad

Naast het aanbieden van deze gastles laat Randstad zich geregeld zien op beroepenmarkten. “Ook kunnen wij door ons grote netwerk bezoeken regelen aan uiteenlopende bedrijven. Uiteraard is er ook altijd de mogelijkheid om bij Randstad zelf mee te lopen om het beroep van intercedent te proeven.”

Het grootste deel van de eigen medewerkers van Randstad is namelijk intercedent. Deze probeert werknemers en werkgevers samen te brengen. Elvera van Hoek is zelf intercedent bij Randstad Eindhoven en schetst wat er allemaal komt kijken bij haar functie. “Het gaat over administratie, recruitment en sales. Je probeert kandidaten te werven, te screenen en uit te vinden wat ze qua werk zoeken. Daarnaast ga je opdrachtgevers zoeken die banen te vergeven hebben. Beide partijen probeer je te binden en te boeien.” In Nederland heeft Randstad 89 vestigingen, deze zijn te vinden in de steden en grotere plaatsen.

AI en praktische beroepen

Op hun website benoemt Randstad waarom werken met je handen zo belangrijk blijft. ‘De impact van Artificiële Intelligentie (AI) en technologie verandert de wereld van werk. Werk wordt (deels) overgenomen of anders ingericht of AI wordt gebruikt om het werk efficiënter in te richten. Maar praktische beroepen vergen improvisatie, intuïtie en creativiteit. Dit zijn skills die technologie niet kan overnemen. Dit geldt ook voor menselijke, contactuele beroepen, zoals in de zorg of de kinderopvang. Wij deden een experiment waarbij AI slaagt voor het havo-examen van vorig jaar, maar zakt voor het mbo-praktijkexamen.’

Zij-instromers begeleiden naar een opleiding

“Sinds een aantal jaren doet Randstad ook aan begeleiding van zij-instromers richting opleiding. Mensen die vanuit ander werk willen overstappen –  naar bijvoorbeeld de kinderopvang of het onderwijs – zien vaak door de bomen het bos niet meer. Vanuit Randstad geven wij hen informatie over in welke plaats je welke opleiding kunt doen. Ook bekijken we samen met kandidaten of een opleiding bij hen past. Zo kunnen geïnteresseerden eerst meelopen op onderwijswerkplekken, zodat ze erachter komen welke doelgroep hen aanspreekt. Wil je lesgeven op het basisonderwijs, middelbaar onderwijs of liever op een mbo? Dat maakt nogal uit. Met al deze begeleiding proberen we te voorkomen dat mensen later gaan uitvallen.”

Vraag de gastles  ‘Succesvol solliciteren voor je vmbo-stage’ aan