#OP DE JUISTE PLEK

Niek Das, leerling Sondervick College

Er zijn momenten geweest waarop het succes voor hen ver weg leek. Nu zijn deze jongeren toch met passie aan de slag. In een bedrijf, voor een organisatie of op school. En ze kijken met vertrouwen naar de toekomst. Dankzij hun eigen inzet én dankzij een extra steuntje in de rug van mensen in hun omgeving.

NiekDas

“Hij stond drie dagen in de week op het Bouwplein in de school, werkstukken in elkaar te zetten. Ik heb toen gezegd: zou die jongen
niet gewoon beter drie dagen in een bedrijf kunnen werken, daar leert ‘ie volgens mij praktisch veel meer van. Dat kon geregeld worden en ik kende de mensen van stukadoorsbedrijf Vidijko en daar mocht hij komen werken. Het pakt goed uit. Hij heeft gelukkig veel motivatie voor dit werk.”

“Op school beviel het me nooit zo goed, ik ga liever met mijn handen aan de slag. Voor het leren was ik nooit zo gemotiveerd. Nu ben ik nog maar twee dagen per week naar school en drie dagen per week aan het stukadoren. Dat bevalt me veel beter. Als het straks vier dagen werken en één dag naar school wordt, dan is dat nog beter. Ik heb veel plezier in het werk en ik zie mezelf dit wel blijven doen. Als stukadoor heb je altijd werk.”

“Niek is via zijn vader Jurgen bij ons terecht gekomen. Het is een goeie, nette jongen, die kon meteen aan de slag. Hij is nog steeds lerende natuurlijk, maar hij staat bij een goeie collega en die leert hem het vak. Wij begeleiden dat een beetje en het gaat prima. Het is gewoon goed luisteren naar je leermeester en dan komt het meestal wel goed. En stukadoren is vooral een kwestie van veel doen, voordat je het onder knie hebt.“

‘Het allerbelangrijkste is de motivatie’

Niek Das (net 16 jaar oud) had het niet echt naar zijn zin op het vmbo. “Ik hou nu eenmaal niet van leren, op de basisschool ook al niet.” En hoewel hij nooit is blijven zitten, dreigde Niek toch vast te lopen op het Sondervick College in Veldhoven. Zijn vader, bouwondernemer Jurgen Das, gaf zoon Niek het duwtje in de juiste richting. “Ik heb zelf een bouwbedrijf en wij hebben ook wel eens van die jongens die het in een bedrijf beter doen. Die jongens leren in de praktijk veel meer dan binnen de school. Ze zijn dan beter gemotiveerd en juist die motivatie is het allerbelangrijkste.”

Toen de school ruimte gaf voor een leerwerktraject voor Niek, zocht zijn vader contact met stukadoorsbedrijf Vidijko. “Het was de verkeerde keuze geweest om hem bij mij in het bouwbedrijf te laten werken. Het stukadoren past meer bij Niek. Hij moet kunnen concentreren op één ding. Bij een timmerman in de bouw komen er te veel dingen samen. Je moet over teveel dingen nadenken.”

Bij Vidijko – een stukadoorsbedrijf met zo’n 60 personeelsleden en een gevarieerde orderportefeuille – heeft men bovendien een ruime ervaring in het opleiden van jongeren. Het bedrijf werd al eens uitgeroepen tot Beste Leerbedrijf in de sector Afbouw. “En ze hebben Niek bij een hele fijne collega gezet, Lex, die woont ook bij ons in de buurt en komt hem ’s morgens ophalen”, vertelt Jurgen. Bij Vidijko zijn ze tevreden over de ontwikkeling van Niek, zegt Remando van Delft. “Hij is nog aan het leren  

natuurlijk, maar dat gaat zeker goedkomen. Hij heeft inderdaad een prima collega die hem opleidt en dan komt het altijd wel goed. We zijn al lang actief en succesvol als leerbedrijf, dat is zo gegroeid. We vinden het langrijk om jongeren in deze richting te stimuleren, ook voor de toekomst. We mogen op dit moment niet mopperen over de belangstelling, maar het is wel belangrijk dat ze blijven natuurlijk.”

Motivatiekompas
Niek voelt zich nog zekerder voor zijn keus voor het stukadoorsvak omdat hij meedeed aan het Motivatiekompas, een instrument dat jongeren hun drijfveren helpt te ontdekken. Bij Niek kwam daar duidelijk uit dat hij zeer gemotiveerd is voor dit werk en daarmee op de goede weg zit. “Het was bij mij een bevestiging van wat ik eigenlijk al wist”, zegt hij. Het stukadoren gaat vaak met z’n tweeën en ook dat past goed bij hem. 

Leerwerktraject-begeleider Léon Berkers van het Sondervick College was betrokken bij het uitvoeren en opstellen van het Motivatiekompas. Hij is bovendien een maatwerktraject aan het voorbereiden, waarin Niek branchegerichte certificaten voor de afbouwsector of een mbo-opleiding kan behalen in een combinatie van werken en leren. Via een bbl-traject in het mbo is dat dit jaar nog niet mogelijk omdat Niek op 1 augustus nog geen 16 jaar was (inmiddels is hij dat wel). “In zo’n maatwerktraject zou hij met vakken als rekenen en taal dan kunnen starten op niveau 1, terwijl hij het vakinhoudelijke 

onderwijs, productkennis en dergelijke, gewoon op niveau 2 kan volgen. Hij kan dan op termijn toch een startkwalificatie behalen”, aldus Léon Berkers.

Niek is dan vooral blij dat hij straks vier dagen kan werken en nog maar één dag naar school hoeft. Maar voor een langere termijn is de opleiding toch wel belangrijk, zegt Léon Berkers: “Hij moet natuurlijk straks wel z’n meters uit kunnen rekenen. En als hij bijvoorbeeld ooit voor zichzelf zou willen beginnen, dan is het toch handig als hij de juiste berekeningen kan maken, zodat hij niet steeds te veel of te weinig materiaal bestelt. En ook moet je een fatsoenlijke e-mail kunnen versturen.”

Alles of niks
Vader Jurgen is blij als het traject op deze manier kan doorgaan: “Het is een hele moeilijke leeftijd. En er zitten er genoeg tussen die helemaal niet gemotiveerd zijn. Hij heeft gelukkig voldoende motivatie voor z’n werk, alleen voor school niet. Dat is lastig, maar Niek is nu eenmaal zo: als ‘ie het niet snapt, dan is het klaar. Dan zal ‘ie het ook niet proberen. Het is bij hem alles of niks. Ik ben blij dat hij nu kan doen waar hij goed in is. En stukadoors blijven altijd nodig. Als je dat goed kunt, kun je mooi werk maken en er  een goeie boterham mee verdienen.”



Lees meer verhalen van jongeren

Niek Das