ROB BLOKS

‘Met reguliere uitstroom onderwijs redden we het niet’

“We hebben nog nooit zoveel vacatures gehad als nu. Meer dan 700 mensen kunnen zo aan de slag en we hebben ook nog plaats voor 60 bbl’ers, maar ze zijn moeilijk te vinden. En de personeelsbehoefte in de industrie zal de komende jaren alleen maar toenemen. Op dit moment volgen in Zuidoost-Brabant 280 leerlingen in het vmbo het profiel PIE (Produceren, Installeren en Energie), dus dan kun je wel uitrekenen dat de uitstroom ook in de toekomst echt onvoldoende zal zijn om aan de behoefte van de bedrijven te voldoen.”

Coördinator praktijkbegeleider Rob Bloks van VDL Groep is met zijn collega’s dus hard aan de slag om meer interesse voor techniek en industrie te kweken bij scholieren. “Dat is een kwestie van lange adem. We hebben in het najaar van 2021 op de Onderwijsbeurs gestaan en alle bezoekers uitgenodigd om bij onze bedrijven te komen kijken. Vaak vinden leerlingen het moeilijk om een keuze te maken voor een vervolgstudie. Wij laten ze graag kennismaken met de technische sector en de beroepen.”

“Dat doen we onder andere ook door de inzet van ons programma ‘VDL on Tour’, waarbij we scholen uitnodigen voor bedrijfsbezoeken bij verschillende VDL-bedrijven. Met de bus komen we leerlingen ophalen zodat zij de diverse mogelijkheden in de techniek zelf kunnen ervaren bij VDL. Dat begint nu te lopen, inmiddels hebben de eerste scholen al gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Op ons hoofdkantoor maken ze kennis met de Wereld van VDL; wie we zijn, wat we doen en welke impact we hebben op de wereld. Vervolgens doen de leerlingen een quiz en bezoeken we twee of drie VDL-bedrijven. Een ander initiatief dat we hebben genomen in de Kempen is dat we de PIE-leerlingen van het Pius X College de mogelijkheid bieden om bij ons hun praktijkopdracht te doen.”

Internationaal

Ook over de grens is VDL actief, bijvoorbeeld bij de grote scholengemeenschap Mosa-RT in Maaseik, waar ook veel Nederlandse leerlingen zitten. “Ook daar proberen we de leerlingen voor techniek en voor onze bedrijven te interesseren, maar we zijn natuurlijk niet de enige. Er zijn meer Nederlandse bedrijven actief op dat front.” En daarmee komen we op de onderlinge concurrentie op de arbeidsmarkt. VDL is natuurlijk een grote bedrijvengroep – 105 bedrijven in 19 landen, totaal 15.000 medewerkers – en is ook in staat zelf opleidingen te verzorgen. “We hebben laatst een kleinschalige opleiding voor gereedschapsmakers opgezet voor zij-instromers, samen met het Summa College en het Mikrocentrum. Maar de zeven geslaagden zijn allemaal weggekocht. Dat is momenteel een groot probleem.” Toch blijft VDL zich onverminderd inzetten, ook voor zij-instroom. “Want met de reguliere instroom vanuit het voortgezet onderwijs en het beroepsonderwijs redden we het niet. Daarnaast werven we ook expats vanuit landen als Spanje. Ook Roemenen en Polen zijn bij ons aan het werk, bijvoorbeeld als lasser. Zeker bij de VDL-bedrijven die werkzaam zijn in de hightech sector, is de voertaal steeds vaker Engels. Wij bieden onze medewerkers ook taalcursussen aan – Engels, Duits, Frans en Nederlands – en voor Nederlands is de belangstelling nu het grootst. Dat zijn de expats die echt willen integreren in ons land.”

Intensiveren

VDL gaat de komende tijd de inspanningen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs verder intensiveren. Behalve via VDL on Tour probeert het bedrijf ook via de website www.kiesjeplek.nl het onderwijs en de leerlingen beter te bereiken. Daarnaast is men actief in verschillende STO-projecten (Sterk Techniek Onderwijs). De allerjongsten krijgen aandacht via activiteiten op het gebied van techniekpromotie zoals Mission Tech, Kids Tech Playground en de Ontdekfabriek, zodat ze al vroeg met techniek in aanraking komen. “Dus we strijden op alle fronten”, besluit Rob Bloks. “En dat blijven we doen, want we zijn ervan overtuigd dat je in de technologie het verschil kan maken voor de wereld van morgen.” 

Kijk ook op:
Werkenbijvdl.nl