Als dit bericht niet compleet verschijnt, klik dan op de webversie.
‌

De Netwerker

Logo
‌
MAART 2025 - Veel jongeren zoeken naar de juiste plek. Help jij mee in de zoektocht naar opleiding of werk?
‌

Met 'De Netwerker' naar de juiste plek

Deze nieuwsbrief De Netwerker brengt professionals samen die jongeren begeleiden naar de juiste leer- of werkplek, en draagt actief bij aan het voorkomen van voortijdig schoolverlaten (vsv). Werk jij met jongeren vanuit een school, bedrijf of gemeente? Dan is deze nieuwsbrief voor jou.

‌
‌
‌

Voorlopige uitvalcijfers schooljaar 2023-2024 bekend

De voorlopige cijfers over voortijdig schoolverlaten (vsv) voor het schooljaar 2023-2024 zijn op 24 maart gepubliceerd. Minister Eppo Bruins (OCW) heeft hierover een Kamerbrief gestuurd waarin de voortgang van het actieplan vsv en de inzet voor de komende periode wordt toegelicht. Het doel: zoveel mogelijk jongeren ondersteunen naar een passende plek op de arbeidsmarkt.

>> Lees meer
>> Lees het Kamerstuk en bekijk vsv-dashboard

‌
‌
VSVers 2 ‌
‌
‌

Jongeren zelf aan de slag met Open Bedrijven Dag

Komende zaterdag 29 maart is er weer een Open Bedrijven Dag in De Kempen en De Peel. Dan kun je bij bijna 100 (!) bedrijven en instellingen een kijkje achter de schermen nemen.

Iedereen is welkom van 10.00 tot 16.00 uur. Daarnaast worden speciaal jongeren uitgenodigd. Die kunnen op de website van de Open Bedrijven Dag zoeken op bedrijven die bijbanen en/of stages aanbieden. Om zo nog beter te weten te komen wat een bedrijf doet en of het bij je past.

Bij veel bedrijven mag je zelf aan de slag (bijvoorbeeld met lassen, laseren en bouwen van een robot). Ook kun je nieuwe ervaringen opdoen. (Met een VR-bril beleven hoe het is om dementie te hebben, besturen van een vrachtwagen of een kijkje nemen in de officiële spelersbus van PSV).

>> Alle activiteiten op een rijtje

‌
‌
open-bedrijven-dag ‌
‌
‌

Maak kennis met ... Robert Strijk
Jongeren die moeite hebben hun weg te vinden, verdienen steun

robert-strijk ‌

Robert Strijk, wethouder van de gemeente Eindhoven, ziet een duidelijke rol weggelegd voor de gemeente om jongeren die moeite hebben om hun weg te vinden in het onderwijs of op de arbeidsmarkt te ondersteunen. “Het is belangrijk dat we jongeren die moeilijk hun weg vinden, ondersteunen. Iedereen moet de kans krijgen om zich te ontwikkelen en zijn eigen pad te kiezen,” zegt Robert. “Een extra steuntje in de rug kan net het verschil maken, en dat kunnen we als gemeente, onderwijs en bedrijfsleven samen bieden.”

>> Lees het interview

‌
‌
‌

Pilot biedt BPV kansen voor afgehaakte vo-leerlingen

Vo-leerlingen die minder goed theoretisch onderlegd zijn en daardoor niet naar het mbo kunnen, kunnen veel hebben aan beroepspraktijkvorming (BPV). Met een stage en één dag naar school, kunnen ze zo een BPV-certificaat op niveau 1, 2 of 3 halen. Scholen voor praktijkonderwijs (pro) en voortgezet speciaal onderwijs (vso) bieden al langer een BPV op deze manier aan. Via een pilot doen daar vanuit het voortgezet onderwijs (vo) het Sondervick College in Veldhoven en Stedelijk College Eindhoven nu ook aan mee.

>> Lees verder

‌
‌
stage-bpv ‌
‌
‌

CV-template helpt leerling bij aanvraag vmbo-stageplek

Al bijna 600 leerlingen hebben deelgenomen aan de gastles Succesvol solliciteren voor je vmbo-stage van Randstad. Deze gastles is gegeven op het Rythovius College in Eersel en in Eindhoven op De Rooi Pannen en Olympia.

Tijdens de gastles maken leerlingen kennis met het online CV-template, een handig hulpmiddel voor het vinden van een stageplek. Dit template is speciaal ontwikkeld voor vmbo-leerlingen en bevat vragen die gericht zijn op stages. Zo kunnen leerlingen bijvoorbeeld de naam van hun stagebegeleider invullen en door aankruisvakjes hun eigenschappen en werkervaring aangeven. Zo krijgen stagebedrijven een goed beeld van de leerling.

Het CV-template is gratis beschikbaar en kan ook zonder het volgen van een gastles worden ingevuld.

>> Ontdek het CV
>> Vraag een gastles aan

‌
‌
cv ‌
‌
‌

#Op de juiste plek ... Michael de Waal

Michael de Waal (nu 16) uit Veldhoven had veel last van buikpijn. Daardoor was hij vaak afwezig op school. Nadat hij doubleerde in vmbo 3, ging hij dit schooljaar aan het werk op de bouw bij Broeren & Das Bouwbedrijf. Dat is een succes; voor zowel Michael als zijn omgeving. Zo weet Michael ondertussen dat hij timmerman wil worden. En moeder Mieke de Waal zegt: “We hebben weer een vrolijk kind thuis.”

>> Lees het hele artikel
>> Ken je ook een jongere die in deze serie past? Laat het weten

‌
‌
michael-de-waal-2 ‌
‌


Waarom je deze nieuwsbrief ontvangt

Je ontvangt De Netwerker omdat je betrokken bent bij het begeleiden van jongeren naar een passende opleiding of werkplek in Zuidoost-Brabant, of hebt deelgenomen aan een activiteit van het programma Naar de juiste plek. Met deze nieuwsbrief houden we elkaar op de hoogte van initiatieven, activiteiten en resultaten binnen dit netwerk. De Netwerker verschijnt 6 keer per jaar.

Zelf iets te delen?

Mail ons jouw activiteit, succes of tip!
Deel De Netwerker gerust met iemand die nog niet is aangesloten

Aanmelden nieuwsbrief | Afmelden nieuwsbrief | Doorsturen nieuwsbrief

‌
‌

naardejuisteplek.nl

‌