Als dit bericht niet compleet verschijnt, klik dan op de webversie.
‌

De Netwerker

Logo
‌
JUNI 2025 - Veel jongeren zoeken naar de juiste plek. Help jij mee in de zoektocht naar opleiding of werk?
‌

Met 'De Netwerker' naar de juiste plek

Deze nieuwsbrief De Netwerker brengt professionals samen die jongeren begeleiden naar de juiste leer- of werkplek, en draagt actief bij aan het voorkomen van voortijdig schoolverlaten (vsv). Werk jij met jongeren vanuit een school, bedrijf of gemeente? Dan is deze nieuwsbrief voor jou.

‌
‌
‌

School volgt gediplomeerden pro en vso niet 1 maar 2 jaar

Geslaagde leerlingen van praktijkonderwijs (pro) en voortgezet speciaal onderwijs (vso) worden niet 1 maar 2 jaar door school gevolgd. Deze verlengde nazorg heeft de Tweede Kamer onlangs toegevoegd aan het wetsvoorstel: van school naar duurzaam werk. Eerder werd al bekend dat studenten die slagen aan een mbo, nog 1 jaar gevolgd worden.

Het wetsvoorstel is aangepast omdat jongeren uit vso en pro meestal meer begeleiding nodig hebben bij het vinden van werk dan mbo-gediplomeerden. Bovendien hebben deze leerlingen vaak een hechtere band met hun voormalige school. Verder kloppen ze - in vergelijking met mbo’ers - minder snel aan bij de gemeente voor hulp. 

De bedoeling is dat de nieuwe wet: van school naar duurzaam werk, in 2026 ingaat.

De rijksoverheid brengt maandelijks een nieuwsbrief uit over de stand van zaken van het wetsvoorstel: van school naar duurzaam werk.

>> Meer informatie

‌
‌
School volgt ‌
‌
‌

In gesprek met ... Loes Bijnnen over BoysDay
Doe wat je gelukkig maakt, dan groei je vanzelf

loes-bijnnen ‌

GirlsDay is meer bekend dan BoysDay. Maar niet op het Sondervick College in Veldhoven. Daar vond afgelopen 10 april voor de tweede keer een BoysDay plaats, om jongens te laten kennismaken met de zorg. Meiden interesseren voor techniek met behulp van GirlsDay beleefde daar op 10 april de vijfde editie. Organisator Loes Bijnnen - Van Setten van der Meer vindt breed kennismaken met het werkveld super belangrijk voor leerlingen.
Ze vertelt over stoere beroepen in de zorg en dat het zo belangrijk is te doen wat je gelukkig maakt.

>> Lees het interview

‌
‌
‌

Landelijke actieweek in september om pesten te voorkomen

De week tegen Pesten is dit jaar van 22 tot en met 26 september. De week is niet alleen voor het basisonderwijs, maar zeker ook voor v(s)o en mbo. De week biedt ideeën om elkaar aan het begin van het schooljaar beter te leren kennen en een fijne sfeer in de klas te creëren. Doel is het bevorderen van een sociaal veilig klimaat op school. Je kunt als school je activiteiten eventueel aanmelden op de site van de stichting School en Veiligheid. Op deze website staat veel informatie, zoals lesmateriaal, een gratis te downloaden poster, webinars en feiten over pesten.

>> Lees verder

‌
‌
stichting-school-en-veiligheid ‌
‌
‌

Bedrijf aan het woord ... Severinus
Het grootste gereedschap dat je meebrengt ben jijzelf

femke-vorstenbosch-severinus ‌

Severinus breidt de eigen beroepsopleidingen uit. In december start de opleiding Helpende Zorg en Welzijn. In samenwerking met het Koning Willem I College (KW1C) volgen BBL’ers dan ook de theorie bij Severinus. De Veldhovense instelling - 600 cliënten met een verstandelijke beperking en 1300 medewerkers - probeert op een krappe arbeidsmarkt op verschillende manieren hun zorgberoepen uit te lichten. “Het grootste gereedschap dat je meebrengt, als je bij ons komt werken, ben jijzelf”, vertelt Femke Vorstenbosch, coördinator beroepsopleidingen.

>> Lees het interview

‌
‌
‌

Overstaptafel biedt hulp bij late overstap vmbo naar mbo

Voor veel jongeren betekent de zomer het afronden van hun vmbo-opleiding en het vooruitzicht op een mooie start in het mbo. Maar voor sommigen is die stap nog niet gezet: ze hebben hun keuze uitgesteld, zijn afgewezen of staan op een wachtlijst. Voor deze jongeren organiseren vo-scholen in de regio Zuidoost-Brabant, mbo-instellingen, Leerplicht en Doorstroompunten een Digitale Overstaptafel op 19 juni.

Tijdens deze online bijeenkomst bespreken betrokken partijen de situatie van de jongeren zonder vervolgplek. Direct na de overstaptafel volgen gerichte vervolgstappen, zoals een gesprek met Leerplicht, een uitnodiging bij het mbo of het zoeken naar een ander passend alternatief.

De Digitale Overstaptafel sluit bovendien aan bij de uitgangspunten van de Handreiking warme overdracht. Door samenwerking, het delen van informatie en gezamenlijke actie zorgen we ervoor dat iedere jongere die extra aandacht nodig heeft, gezien wordt en op weg geholpen wordt naar de juiste plek.

>> Meer informatie

‌
‌
overstaptafel ‌
‌


Waarom je deze nieuwsbrief ontvangt

Je ontvangt De Netwerker omdat je betrokken bent bij het begeleiden van jongeren naar een passende opleiding of werkplek in Zuidoost-Brabant, of hebt deelgenomen aan een activiteit van het programma Naar de juiste plek. Met deze nieuwsbrief houden we elkaar op de hoogte van initiatieven, activiteiten en resultaten binnen dit netwerk. De Netwerker verschijnt 6 keer per jaar.

Zelf iets te delen?

Mail ons jouw activiteit, succes of tip!
Deel De Netwerker gerust met iemand die nog niet is aangesloten

Aanmelden nieuwsbrief | Afmelden nieuwsbrief | Doorsturen nieuwsbrief

‌
‌

naardejuisteplek.nl

‌